Adolescenti

#adolescenta #educare adolescenti #comunicare adolescenti #relatie parinti adolescenti

Cum sa-ti ajuti fiica adolescenta sa isi sustina punctele de vedere

Definirea personalitatii are loc in jurul varstei adolescentei, cand fiica ta se confrunta cu diverse presiuni sociale care o fac sa isi interiorizeze gandurile si actiunile. De teama sa nu fie judecata sau stigmatizata, o adolescenta poate sa dezvolte o fobie fata de vorbitul in public, sustinerea sonora a propriului punct de vedere si exprimarea dorintelor si parerilor in care crede cu adevarat.

Daca vrei ca adolescenta ta sa se transforme intr-un adult increzator in sine si capabil sa isi revendice drepturile fara teama, este important sa ii incurajezi primele tentative de a se exprima liber: chiar daca acest lucru inseamna ca poti auzi lucruri cu care sa nu fii de acord!

Motive intemeiate sa isi faca vocea auzita

Adolescentii resimt, in mod natural, nevoia de a schimba lumea atunci cand ajung la varsta de tranzitie catre perioada adulta a vietii. Prin umare, sfatuieste-ti adolescenta sa se implice in cauze care sa sprijine comunitatea si care sa ii dea posibilitatea sa isi faca vocea auzita.

De pilda, se poate implica in mai multe campanii de strangere de fonduri pentru persoane nevoiase sau in organizarea de evenimente caritabile. In acest fel, deprinde abilitati de comunicare si socializare importante, pentru si aptitudini de negociere care ii vor servi mai tarziu, in viata.

Exersarea schimbului de opinii

Un alt exercitiu util pentru stimularea increderii fiicei tale adolescente in propriile viziuni este sa o provoci la diverse dezbateri, in care sa faceti schimburi de opinii si sa aduceti argumente pro si contra anumitor situatii ale vietii.

Intreab-o cu ce este de acord si cu ce nu, apoi spune-i sa isi justifice punctele de vedere. Important este sa nu o judeci pentru parerile ei si sa o ajuti sa le sustina cu fermitate.

Cateva teme de dezbatere pot fi:
- atletele nu sunt feminine;
- o femeie nu este implinita pana nu naste un copil;
- este mai bine sa iti spui sincer parerea, decat sa minti pentru a proteja sentimentele cuiva;
- cuplurile care se cearta vor ajunge pana la urma sa se desparta;
- pedeapsa cu moartea ar trebui sa fie legalizata in toate tarile;
- toti presedintii trebuie sa fie barbati, intrucat femeile nu sunt capabile sa ia decizii importante;

Reconfirmarea propriei valori

Acum ca adolescenta ta si-a exersat capacitatea de a dezbate o problema si de a-si sustine punctele de vedere, este pregatita sa isi foloseasca noile deprinderi cat mai des. Lauda-i modul de gandire si ajut-o sa fie mandra de judecata ei, dar si sa accepte punctele tale de vedere diferite. Daca nu cadeti de acord intr-o privinta, nu inseamna ca dreptatea de afla doar de o singura parte.

In acest mod, fiica ta isi va impartasi gandurile personale fara retineri in fata ta, continuand sa se comporte la fel pe masura ca isi stabileste teluri ambitioase in viata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in