Adolescenti

# carti adolescenti #adolescenti #lectura #carti

Cele mai citite carti pentru adolescenti. Ce lectii pot invata din ele

Adolescentul tau adora lectura si are nevoie de carti noi? Daca nu stii ce romane sa-i mai cumperi, te poti inspira din cele mai apreciate si citite romane ale momentului. Si nu orice carti fanteziste ci unele din care acestia au multe de invatat.

1. Cartea verii - Tove Jansson

Cartea o are ca personaj principal pe Sophia, o fetita care locuieste alaturi de bunica ei pe o insula minuscula si adorabila din Golful Finlandei. Sophia petrece o vara de neuitat alaturi de bunica ei. Scormonesc dupa proteza in tufe de bujori, hoinaresc impreuna pe insula, mesteresc barci din scoarta de copac, isi construiesc o Venetie in miniatura, dezbat probleme grave despre Dumnezeu, viata, dragoste si moarte, spioneaza cu nerusinare casele vecinilor de pe alte insulite, se dau in vant dupa furtuni, fac schimburi nostime de pisici, dupa toanele nepoatei, si au tot felul de aventuri naucitoare. Bunica, desi pare morocanoasa si are un umor destul de sec, este cea care ii incurajeaza, de pilda, pornirile stiintifice ale nepoatei, scriind dupa dictare un delicios Tratat despre ramele rupte.

“Cartea verii” ne spune inca o data, intr-un mod idilic si induiosator, ca doi oameni isi pot crea singuri o lume perfecta doar a lor, doar prin a se bucura de lucrurile marunte care ii inconjoara si de compania celuilalt. Lucruri pe care, din pacate, uitam sa le mai facem.

2. Fericirea incepe azi - Jamie McGuire

“Fericirea incepe azi” este o carte care relateaza schimbarile prin care multi adolescenti trec. Abby Abernathy, personajul principal, este o adolescenta care s-a hotarat sa devina altcineva. Acum este o fata buna, nu bea, nu vorbeste urat si are haine cuminti in sifonier. Crede ca s-a distantat suficient de lucrurile intunecate din trecutul ei, dar cand ajunge la colegiu impreuna cu prietena sa cea mai buna, dorinta de un nou inceput este supusa provocarilor, cand il intalneste pe Travis Maddox, un baiat siret, istet si acoperit cu tatuaje. Desi Abby rezista farmecelor acestuia, Travis este dispus sa faca orice pentru a o cuceri.

Povestea din spatele celor doi adolescenti constituie o excelenta radiografie a vietii adolescentilor din zilele noastre, cu toate framantarile, visurile si frumusetea ei. Are totodata rolul de a raspunde multor intrebari pe care majoritatea adolescentilor si le pun.

3. De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Romanul “De veghe in lanul de secara” reprezinta o carte de capatai a adolescentei. Desi a fost scris in urma cu 50 de ani, problemele personajului principal sunt similare cu cele ale adolescentilor din zilele noastre. Singura diferenta este ca Holden Caulfield, personajul principal al romanului, nu folosea atat de des cuvantul „cool” si nu naviga pe Internet. Cand acesta simtea nevoia s-o sune pe fata de care era indragostit, fie renunta, pentru ca nu avea chef, fie intra in prima cabina de telefon.

Problemele lui raman insa, si chiar si modul in care sunt rezolvate: prin revolta, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor. Este o carte care ii invata pe adolescenti sa inteleaga problemele prin care trec, cum sa le gestioneze si care le ofera raspunsuri le multe alte intrebari.

4. Daca as ramane - Gayle Forman

Romanul lui Gayle Forman spune povestea unei adolescente in varsta de 17 ani. Mia este o violoncelista talentata care are o familie iubitoare si un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decat sa aleaga daca va merge la New York pentru a studia la Julliard sau daca va ramane in Oregon cu cei dragi. Viata acesteia se schimba radical in momentul in care Mia isi pierde parintii si fratele mai mic intr-un accident rutier si cu toate ca nu isi aminteste momentul impactului, ea ii poate vedea pe cei din jur si chiar pe sine. Acum are de luat o decizie mult mai importanta. Daca sa ramana sau nu. Insa dragostea pentru cei ramasi in viata si pentru Adam si pasiunea pentru muzica o vor ajuta sa faca alegerea potrivita.

Romanul ii invata pe adolescenti sa ia decizii importante, dar si sa invete sa se bucure de ceea ce au si sa-i aprecieze pe cei din jur. Cartea atinge teme importante, despre viata, moarte si despre modul in care totul se poate schimba intr-o fractiune de secunda, sustin expertii libris.ro.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului