Cresterea copilului

#copil #droguri #adolescent #alcool

Cum sa vorbesti cu adolescentul despre droguri si alcool

Drogurile si alcoolul fac parte din categoria viciilor care distrug, iar adolescentul tau este destul de capabil sa intre in contact cu acestea fara ca tu sa afli prea curand. O discutie pe marginea unui astfel de subiect sensibil se poate dovedi destul de dificila, insa genul acesta de probleme au consecinte mult prea grave pentru a fi ignorate. Iata cateva modalitati prin care poti vorbi cu un adolescent despre droguri si alcool.
De ce adolescentii pica usor in plasa drogurilor si a alcoolului?

Majoritatea adolescentilor nu incearca aceste placeri interzise pentru ca se afla intr-o pasa de depresie sau sunt in pragul sinuciderii. La fel ca si fumatul sau cafeaua, drogurile si alcoolul ii fac sa se simta bine.
Curiozitatea si anturajul il imping pe adolescent sa incerce macar o data astfel de produse si adeseori, este nevoie de o singura daca pentru a cadea prada viciilor.
Atunci cand vorbesti cu copilul tau despre aceste subiecte, argumentul “Spune nu” trece adesea drept un sfat absurd pe care, de multe ori, nici macar tu nu il poti urma. De cate ori ai spus nu cafelei de dimineata, tigarilor sau antidepresivelor?
Important este sa previi folosirea acestor substante, nu sa te grabesti sa ii interzici copilului sa le foloseasca. In mod evident, totul va deveni mai tentant, iar pentru adolescent va fi foarte usor sa se ascunda de tine.
Ce ai de facut:
Foloseste mijloace diverse pentru a incepe o discutie

Parerile si convingerile tale in ceea ce priveste drogurile si alcoolul ii vor impune copilului tau limite si reguli pentru a lua cele mai bune decizii, atunci cand sunt confruntati cu posibilitatea de a consuma astfel de produse.
O disutie serioasa, gen predica lunga cu inteles adanc, nu are sanse prea mari pentru a schimba ceva. Foloseste-te de toate oportunitatile si mijloacele pe care le ai pentru a-l determina pe adolescent sa spuna "Nu" drogurilor si alcoolului. Pentru a incepe o conversatie cu efect, foloseste-te de stirile de la televizor, ziare, filme sau diferite povesti pe care le-ai auzit in legatura cu alti copii.
Discutiile de genul acesta nu trebuie sa aiba loc o singura data. Ideal ar fi sa introduci usor usor astfel de subiecte inca din copilarie. Un copil asculta mai usor sfaturile unui parinte decat un adolescent aflat intr-o perioada mai rebela . Cu toate acestea, retine ca nu este niciodata prea tarziu pentru a discuta cu adolescentul tau despre astfel de subiecte vitale.
Fii un exemplu

Chiar daca tu crezi ca puterea exemplului nu este prea importanta, inconstient, copiii recepteaza tot ceea ce faci. Daca tu nu esti in stare sa spui nu tigarilor sau alcoolului, si te delectezi cu cate un pahar sau o tigara chiar de fata cu acesta, sunt sanse mari ca adolescentul sa creada ca aceste lucruri sunt premise.
De multe ori, ceea ce vad copii este mult mai important decat cuvintele. Foloseste-te de exemplul propriu pentru a-I explica adolescentului de ce nu fumezi, nu bei sau nu te droghezi.
Ofera-i informatii concrete
Nu ii vorbi adolescentului in general, ci ofera-i fapte concrete. Explica-i care sunt diferitele tipuri de droguri cu care poate fi pus fata in fata, ce efecte au acestea asupra mintii si a corpului, care sunt consecintele folosirii drogurilor.
Explica-i faptul ca niciodata nu va sti exact cine anume ii furnizeaza aceste substante nocive si nici ce se afla cu exactitate in produsul pe care il primeste. Spune-i adolescentului ca drogurile si alcoolul il fac vulnerabil in fata accidentelor, ca il expun bolilor si ca pot fi mortale. Nu in ultimul rand , explica-i faptul ca purtati aceste conversatii doar pentu ca il iubesti si nu pentru ca vrei sa ii faci rau sau sa ii dai o lectie de autoritate.
Fii sincer

Explica-i adolescentului faptul ca prietenii lui sau cel putin cei pe care ii considera a fi prieteni vor fi, poate primii care ii vor propune sa guste aceste vicii interzise. Spune-i ca trebuie sa invete sa refuze, chiar daca acestia vor incerca sa il santajeze emotional, indepartandu-l de grup. Copilul tau trebuie sa stie la ce sa se astepte, pentru ca pus in fata faptului, va deveni vulnerabil si nu va sti cum sa reactioneze corect.
Mentine o relatie de comunicare deschisa si precizeaza-i acestuia ca te poate suna oricand, atunci cand se simte rau sau cand a gresit, pentru ca nu va avea parte de o cearta, ci de intelegere.
Mentioneaza neaparat, daca adolescentul are permis de conducere , ca nu are voie sa conduca sub influenta drogurilor sau a alcoolului si de aceea cel mai bine este ca, in acele momente, sa ia legatura cu tine.
De asemenea, explica-i faptul ca nu are voie sa se urce in masina altcuiva care se afla sub influenta acestor vicii. Adevarul este ca viata copilului tau poate fi in pericol in astfel de situatii, iar adolescentul trebuie sa cunoasca toate consecintele, pentru a fi in stare sa ia cele mai bune decizii.
Mentine o atitudine ferma
Lasa-l pe adolescent sa afle la ce se poate astepta de la tine, dar si care sunt regulile casei. Acesta nu are voie sa aduca acasa droguri sau alcool. Copilul trebuie sa stie ca regulile sunt o consecinta a faptului ca te implici activ in viata sa. Dovedeste-i ca iti pasa de viata sa. Nu tipa si nici nu folosi prea multe negatii in discutiile pe care le purtati, insa mentine-te pe pozitii si explica-i oricand ca drogurile si alcoolul dauneaza calitatii vietii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului