Alaptarea

#lege alaptare #mame #alaptare in public

Lege pentru mame: liber la alaptat in public! Amenzi usturatoare pentru cei care se opun

Mamele isi vor putea alapta copiii in toate spatiile publice din Romania, potrivit legii. Cei care se opun acestui drept fundamental al femeilor si bebelusilor vor plati amenzi usturatoare!

 

Noua initiativa legislativa a fost votata de Camera Deputatilor cu 279 de voturi pentru si o abtinere. Legea prevede prevenirea discriminarii mamelor care alapteaza, precum si combaterea incalcarii dreptului la hrana al copiilor. De asemenea, se propune reglementarea regimului sanctionator pentru unele fapte care au legatura cu alaptarea copilului pana la 24 de luni in spatiul public.

Interzicerea in orice mod a alaptarii unui copil in spatiul public sau evacuarea din spatiul public a unei mame care alapteaza un copil constituie contraventie.

Potrivit proiectului, constituie contraventii: 
- evacuarea dintr-un spatiu public a unei mame care are dreptul de a se afla in acel spatiu si care alapteaza un copil; 
- interzicerea, in orice mod, a alaptarii in spatiile publice a unui copil; 
- refuzul furnizarii de servicii unei persoane pentru ca alapteaza un copil, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Amenzile pentru nerespectarea legii sunt usturatoare. Acestea sunt cuprinse intre  100 si 500 lei pentru persoanele fizice si intre 1.000 si 2.000 lei pentru persoanele juridice.   

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, astfel ca proiectul de lege va fi trimis Presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. 

“Nicio mama nu va mai trai cu teama de umilire publica provocata de reactiile discriminatorii ale unora”, a scris dupa vot senatoarea PNL Alina Gorghiu.

“Prin aceasta lege, evacuarea din spatiul public a unei mame care alapteaza, refuzul furnizarii de servicii unei femei care alapteaza sau orice alt mod de a interzice alaptatul in public devin fapte sanctionabile cu amenda de la 100 de lei pana la 2.000 de lei. Pana acum, legislatia in vigoare nu sanctiona o astfel de practica discriminatorie, care incalca nu numai dreptul copilului la hrana, ci si la sanatate. Numai prin #legisanatoase combatem discriminarea, abuzul si izolarea sociala, a mai adaugat Alina Gorghiu.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele