Alaptarea

#sfaturi alaptare #alaptare la san #alaptare la cerere #alaptare #alaptare in public

Pro si contra alaptarii in public! Ce beneficii are alaptarea asupra bebelusilor

Alaptarea bebelusilor in public starneste numeroase controverse atat in randul mamicilor cat si in randul trecatorilor. Aceasta este una dintre principalele cauze pentru care tinerele mame sunt descurajate de societate sa alapteze in public.

In perioada 1-7 august are loc Saptamana Internationala a Alaptarii, organizata la initiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action, o retea internationala de organisme ce lucreaza impreuna cu OMS si UNICEF pentru promovarea alaptatului la san.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva (fara apa, sucuri, ceaiuri sau lapte formula) pana la varsta de sase luni a bebelusului, apoi continuarea alaptarii pana la varsta de doi ani, in paralel cu diversificarea alimentatiei.

Pro alaptarii in public

Alaptatul este unul dintre cele mai firesti gesturi care au loc dupa venirea pe lume a copilului. Cu toate acestea exista persoane care inca au reticente fata de femeile care isi hranesc micutii in public, dar si mamici care se feresc sa-si alapteze copiii in public.

Cand este mic, copilul trebuie hranit la cerere nu la ore fixe. Hranirea la cerere a bebelusului are numeroase beneficii:

  • Alaptarea la cerere ajuta la consolidarea relatiei dintre mama si copil.
  • Bebelusii hraniti la ore fixe au tendinta de a manca mai mult, fara a tine cont de nevoile organismului. Acesti copii au o tendinta mai mare spre supraponderabilitate.
  • Un nou-nascut este mereu infometat deoarece sistemul digestiv nu este matur. Alaptarea la cerere, la san, ajuta la maturizarea sistemului digestiv. Tocmai de aceea este important ca cei mici sa fie hraniti oricand doresc, indiferent de locul in care se afla.
  • Copiii hraniti la cerere au o greutate normala.
  • Mamele care alapteaza la cerere sunt mai relaxate, deoarece nu mai trebuie sa urmareasca un anumit program. Pentru ele totul decurge natural.
  • Laptele de mama este steril, are temperatura optima si nu necesita preparare sau echipamente speciale.

Contra alaptarii in public

Alaptarea in public trebuie facuta cu grija de catre mamici. Acestea trebuie sa acorde atentie spatiului in care se afla deoarece poate fi neigienic pentru cel mic.

In niciun caz, mamicile nu trebuie sa-si alapteze copiii in toaletele publice sau in spatiile supraaglomerate, unde riscul de infectare cu microbi este mare. Alegerea unui loc aerisit precum parcul in care iti plimbi copilul este mare.

Beneficiile alaptarii pentru mamici

Alaptarea are beneficii si asupra sanatatii mamelor. De-a lungul timpului s-a demonstrat ca mamicile care alapteaza la san au un risc redus de a suferi de cancer la san si ovare. In plus, recuperarea dupa nastere este mai usoara pentru femeile care alapteaza si le ajuta sa piarda mai rapid kilogramele acumulate in timpul alaptarii.

Un alt beneficiu al alaptarii la san este faptul ca previne depresia postpartum.

Tu ce parere ai despre alaptarea in public?

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare