Bebelusi

# mancare bebelus #alimentatie bebelus #bebelus

Ghidul portiilor in primul an: cat ar trebui sa manance un bebelus

Alimentatia bebelusului este una dintre cele mai importante preocupari ale parintilor. Atat cantitatea de mancare, cat si calitatea alimentelor suscita foarte mult interesul mamicilor.

 

Cum iti dai seama daca bebelusul a mancat suficient? Cat lapte trebuie sa primeasca bebelusul fie de la san, fie de la biberion? De ce cantitate de hrana are nevoie un bebelus? Cat trebuie sa manance bebelusul ca sa ia in greutate? Iata doar cateva subiecte intens dezbatute pe un forum mamici foarte activ.

Prezentam si noi in continuare un ghid orientativ al portiilor de hrana de care bebelusul are nevoie pentru a creste sanatos.

Laptele, sursa de hrana in primele 4-5 luni

In primele luni de viata, laptele este singurul aliment pe care micutul il poate digera si care ii asigura toate nevoile nutritive. Ideal este sa iti alaptezi copilasul. Laptele tau este perfect adaptat pentru puiul caruia i-ai dat viata. Dar daca iti faci griji din pricina faptului ca nu stii exact cat lapte ajunge in burtica bebelusului, daca este hranit suficient, trebuie sa stii ca cel mai bun indiciu este luarea in greutate. Daca micutul ia in greutate saptamanal circa 200-300 de grame, atunci inseamna ca este hranit corespunzator. Un alt semn pe care il poti urmari este scutecul: daca uda des scutecul si are 3-4 scaune pe zi, poate si mai mult (dupa fiecare masa), hranirea este buna.

Daca din motive intemeiate, mama nu alapteaza, portia va fi de 90 ml de lapte praf, la fiecare masa, in prima luna. La sfarsitul primei luni va avea nevoie de 120 ml de lapte la biberon, la interval de 3 ore. La 3 luni, cantitatea de lapte formula ajunge la 150 ml de fiecare data si poate creste treptat pana la 180 ml, daca ai impresia ca bebe nu se satura, iar medicul pediatru iti recomanda suplimentare portiei de lapte. Oricum, cantitatea de lapte si tipul de formula se vor stabili impreuna cu medicul pediatru al copilului.

Diversificarea alimentatiei, la 6 luni

Copilul inca are nevoie de mult lapte, preferabil tot de la mami, dar de acum are nevoie si de alte surse de hrana care sa-i satisfaca nevoile de crestere si dezvoltare. Este momentul sa incepeti aventura diversificarii. Pregateste-te cu multa rabdare si un intreg arsenal de hranire.

Primele alimente folosite pentru diversificare sunt supele de legume pasate: morcov, dovlecel, telina, pastarnac, cartof. La inceput, ii vei oferi copilului cantitati mici, iar treptat supa de legume va inlocui masa de lapte de la pranz. Dupa doua saptamani incepi si introducerea piureurilor de fructe: mere, pere, banane, piersici, caise, eventual in combinatie cu biscuiti. Masa de fruct se recomanda la gustarea de dimineata. Cerealele pentru bebelusi, care se prepara in formula de lapte, pot fi oferite la gustarea de dupa-amiaza. O portie de hrana semisolida – supa, piure sau cereale cu lapte – trebuie sa aiba in jur de 150-180 ml.

Aportul de apa este necesar odata ce se trece la alimentatia diversificata. Apa ii poate fi oferita copilului cu o canita speciala pentru varsta lui, nu cu biberonul.

Alimentatia de la 8 luni la 12 luni

Dupa ce copilul a inceput sa primeasca legume si fructe poti incerca introducerea carnii in supe si piureuri. Se recomanda carne de pui, curcan sau vita, preferabil de provenienta ecologica. Branza de vaci fara sare si galbenusul de ou pot fi folosite alternativ in locul carnii. De la 9 luni, piureul de legume poate fi imbogatit cu broccoli, conopida, fasole verde, mazare, dovleac, cartof dulce, spanac.

Mesele de lapte raman inca importante, dar numarul lor este redus. Copilul are nevoie de 180-200 ml de lapte la fiecare masa, insa nu trebuie sa se depaseasca 800 ml in 24 de ore.

Pe masura ce ii apar primii dintisori, iar copilul capata deprinderea de a sta in sezut, ii poti oferi mici gustari pe care sa le tina in manuta: biscuiti pentru bebelusi, bucatele de fructe moi si legume fierte.

De retinut!

Fiecare copil are un ritm propriu de crestere si dezvoltare. De aceea, nevoile nutritionale ale copiilor sunt diferite. Unii au nevoie de mai multa hrana, altii de mai putina, in conditiile in care se dezvolta normal. Important este sa iti intelegi copilul dincolo de cuvinte, sa tii seama de preferintele lui si sa ii oferi cantitatea de hrana de care el are nevoie.

Incearca sa nu abandonezi alaptarea pana la varsta de un an, pentru ca doar laptele matern se adapteaza permanent nevoilor copilului, are o compozitie unica, furnizeaza vitamine, minerale, probiotice si anticorpi.

Cat despre alimentele introduse prin diversificare este important sa optezi pentru preparate sanatoase, din ingrediente naturale si nutritive. Dar nu face o obsesie daca micutul refuza categoric spanacul sau broccoli. Copilul nu trebuie fortat niciodata sa manance daca nu-i place sau daca nu-i este foame. Altfel, risca sa dezvolte repulsie pentru mancare. Fii creativa, incearca diverse retete. si nu in ultimul rand, pastreaza-ti cumpatul si starea pozitiva atunci cand prepari mancarea, dar si cand il hranesti pe cel mic.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in