Cresterea copilului

#bebelus #parinte #copil #planset

De ce plange bebelusul tau?

Bebelusii isi petrec aproximativ 70% din timp plangand. Dupa o perioada de trei-patru luni, vei incepe sa diferentiezi fiecare planset al copilului tau si sa iti dai seama de ce plange micutul. Cu toate acestea, exista momente cand toate lucrurile par puse la punct – i-ai dat de mancare, i-ai schimbat scutecul, copilul nu prezinta niciun fel de afectiune sau alergie- insa acesta nu se mai opreste din plans. Iata cele mai surprinzatoare motive pentru care plang bebelusii.
Bebelusului tau ii este cald
Chiar daca afara adie un pic un vand racoros, asta nu inseamna ca trebuie sa il infofolesti prea tare cu hainute groase. Parintii au tendinta de a-si imbraca micutii cu mult prea multe hainute, fapt care ii determina pe acestia sa transpire si sa devina agitati.
Incearca sa il imbraci pe bebelus in mai multe straturi de haine, pentru a avea posibilitatea de a indeparta un strat daca observi ca acestuia ii este cald. Pentru a verifica temperatura corpului micutului, pune mana pe burtica sau pe spatele acestuia. Nu te speria daca picioarele si manutele sunt un pic reci – chiar si atunci, micutul tau se simte confortabil.
Bebelusul este deranjat de certurile dintre parinti
Copilul tau nu poate intelege ca tu si partenerul tau va certati pe lucruri gen cine trebuie sa plateasca facturile sau sa duca gunoiul, insa poate simti foarte usor tensiunea dintre mami si tati. Acesta va prelua starea de tensiune si va deveni nervos.
Chiar daca tu si partenerul tau sunteti mai irascibili, mai ales aum cand nu mai aveti timp sa va odihniti corespunzator, incercati sa nu ridicati vocea unul la celalalt, cel putin nu in preamja bebelusului si sa mentineti o atmosfera calma.
Bebelusul tau este stresat de agitatia din jur
Prea mult zgomot, agitatie sau lumina il poate stresa destul de mult pe micutul tau. Chiar daca cei din jur vor sa il rasfete si sa il copleseasca cu atentie sau cu jucarii, mai mult de 20 de minute in astfel de conditii se pot dovedi obositoare.
Fiecare copil are insa un anumit ritm si temperament, asa ca fii atent la modul in care reactioneaza bebelusul tau la lucrurile si oameniii din jur. Incearca sa nu faceti plimbari prea lungi in supermarket sau la restaurant si nu il coplesi cu jucarii noi; introdu-le treptat in rutina acestuia. De asemenea, dupa fiecare iesire, incearca sa ii oferi bebelusului cateva momente linistite pentru a-si reveni.
Bebelusul prezinta iritatii din cauza hainelor
Daca nu se simte bine in hainutele cu care l-ai imbracat, bebelusul tau iti va da de veste. Verifica daca scutecelul nu ii este prins mult prea strans, pentru ca il poate irita. De asemenea, hainutele mult prea mulate pe corp sau fermoarele care jeneaza il pot determina pe copil sa izbucneasca in plans. Atunci cand copilul tau plange aparent fara motiv, inspecteaza daca este imbracat corespunzator.
Bebelusul se simte singur
In jurul varstei de 6-9 luni, bebelusul va realiza faptul ca este o fiinta separata de tine, insa acest lucru va da nastere la mai multe momente de plans. Atunci cand parasesti camera, copilul va incepe sa planga pentru simplul fapt ca ii este dor de tine.
Cateodata cateva imbratisari scurte il vor calma. Un masaj sau niste atingeri usoare pe spate ii vor arata acestuia ca esti prin preajma sa si ca te vei intoarce, chiar daca ai plecat pentru cateva minute.
Incearca sa il calmezi cu muzica relaxanta sau cu jucaria sa preferata, iar daca acest lucru nu functioneaza, ia-l cu tine in camera unde ai de lucru. In jurul varstei de 15 luni ii va trece aceasta pasa.
Bebelusului ii este foame
Copilul a mancat acum o ora, insa pare a tipa iarasi pentru ca ii este foame. Pentru a verifica daca acesta are nevoie sa mai fie hranit inca o data, indeparteaza-te de patut si observa ce se intampla. Daca se linisteste si adoarme, atunci a fost alarma falsa. Daca insa continua sa planga, este timpul pentru o noua runda de alaptat . Nu te ingrijora, alaptatul nu are cum sa ii faca niciun rau bebelusului.
Bebelusul s-a plictisit de aceeasi priveliste
Copiii mici sunt foarte sociabili si vor intotdeaua sa fie prin preajma ta, dar sa si exploreze lucruri noi. Daca il tii intr-un scaun in acelasi loc pentru o perioada mai lunga de timp, sunt sanse mari sa se plictiseasca de aceeasi priveliste.
Incearca sa ii oferi varietate in program, pentru a-i satisface nevoile de a cunoaste lucruri noi. Iesiti in parc, ia-l cu tine pe la cumparaturi atunci cand intentionezi sa nu stai plecat pentru o perioada prea mare de timp, sau daca nu ai timp pentru toate acestea, interactioneaza cu copilul tau. Bebelusii adora sa te asculte si sa invete lucruri noi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului