Cresterea copilului

#ziua pacalelilor #comunicare copil #despre minciuna #1 aprilie

1 Aprilie - explica-i copilului ce este Ziua Pacalelilor!

Ziua Pacalelilor este foarte aproape, iar copilul tau probabil ca planuieste si coace cele mai creative si originale poante celor dragi, asa cum s-a obisnuit de ceva ani. Insa pana la partea distractiva, de a rade copios pe seama celor care cad in capcana, copilul trebie sa cunoasca si cateva informatii esentiale despre legenda sau istoria zilei de 1 Aprilie!

 

1 Aprilie sau Ziua Pacalelilor, pe intelesul copilului


Ziua Pacalelilor este, de departe, una dintre cele mai amuzante si distractive sarbatori pentru copii. Este o zi presarata cu multa ingeniozitate, creativitate, zambete, chicoteli si buna dispozitie.

Insa nu multi copii stiu exact cine a dat startul pacalelilor in aceasta zi, cum a aparut numele ei si de ce a fost aleasa tocmai aceasta data.

Este important ca fiecare prichindel sa cunoasca cateva detalii despre istoria si legenda acestei sarbatori, pentru a se bucura si mai mult de aceasta zi si pentru a transmite legenda mai departe, prietenilor si cunostintelor.

In momentul in care incepi sa ii vorbesti copilului despre istoria, legenda sau traditiile zilei de 1 Aprilie, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte.

Nu incarca povestirea cu prea multe informatii, nume sau date, si pastreaza intotdeauna un limbaj simplu, clar si concis. Rezuma-te la a fi cat mai scurta si explicita, astfel incat micutul sa retina ceea ce ii spui.
 

Ce trebuie sa stie copilul despre 1 Aprilie sau Ziua Pacalelilor?


Ziua Pacalelilor este o sarbatoare care se celebreaza nu doar in Romania, ci in mai multe tari din lume. Explica-i ca daca acum cateva saptamani ii povesteai despre legenda Martisorului si ii explicai ca este o sarbatoare doar a noastra, a romanilor, Ziua Pacalelilor este sarbatorita si de alte popoare.

Spune-i ca exista mai multe legende construite in jurul acestei date, insa una dintre cele mai cunoscute dateaza din vremuri stravechi, din secolele 14-16, si ca are legatura cu sarbatorirea Anului Nou.

Implica-l pe copil in discutie si pentru a-l face sa-si pastreze interesul la discutie, intrebandu-l pe ce data sarbatoriti voi revelionul. Dupa ce iti raspunde ca in noaptea de 31 Decembrie spre 1 Ianuarie, explica-i ca in trecut, unele tari sarbatoreau trecerea in noul an intre 25 Martie si 1 Aprilie si ca petrecerea tinea mai multe zile la rand. Trecerea in noul an culmina pe data de 1 Aprilie.

Explica-i ca ulterior, un rege din secolul al 16-lea a schimbat data trecerii in anul nou de pe 1 Aprilie pe 1 Ianuarie, asa cum se sarbatoreste si astazi.

Nu incerca sa ii oferi prea multe informatii despre cine, ce si cum, deoarece nu va retine ca revelionul se sarbatorea in trecut dupa calendarul gregorian, ca regele Carol al 2-lea a schimbat calendarul intr-unul de reforma etc. Sunt prea multe informatii de retinut de catre prichindel. Important este sa stie exact cum au avut loc lucrurile si care este explicatia din spatele pacalelilor care se fac la inceputul lui Aprilie.

Continua istorisirea prin a-i spune ca si dupa schimbarea calendarului, majoritatea oamenilor inca mai sarbatorea Anul Nou pe 1 Aprilie. Acestia au devenit astfel tinta glumelor celor care trecusera la noul calendar. Li se spunea "nebuni de Aprilie" sau "peste de Aprilie", ba chiar li se lipea pe spate o poza cu un peste, ca o gluma la adresa lor.

Probabil ca micutul te va intreba de ce li se lipea tocmai un peste si nu alt animal. Explica-i ca pestele este considerat un animalut naiv, usor de pacalit si ca de aceea a devenit simbolul pacalelilor si poantelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare