Cresterea copilului

# alegere carti copii #carti copii #carti

Cum alegi cartile pentru copii in functie de varsta acestora

In contextul educational actual, lectura pare sa piarda din ce in ce mai mult teren in fata preocuparilor digitale. Este mai important decat oricand sa le insuflam copiilor dragostea pentru creatiile literare. Obiceiul de a citi carti, format de la varste fragede, are o multime de avantaje. Povestile au o adevarata putere terapeutica, deoarece prin intermediul lor copiii isi dezvolta creativitatea si increderea in sine.

 

Lectura este un factor esential in orice proces de invatare, contribuie la imbunatatirea vocabularului, la diminuarea anxietatii si la mentinerea in stare activa a creierului pe tot parcursul vietii. Dar cartile pentru copii nu trebuie alese la intamplare, ci in functie de varsta acestora.

Iata cateva indrumari pentru parinti sau pentru cei care isi doresc sa ofere o carte in dar unui copil.

Grupa de varsta 0-3 ani

In primii ani de viata ai copilului, parintele are un rol important in dezvoltarea intelectuala si sociala a acestuia. E recomandat sa petreci suficient timp cu cel mic, citindu-i cu voce tare carti ce i se adreseaza intr-un limbaj simbolic si accesibil.

Pana la varsta de trei ani, copiii sunt atrasi de imagini viu colorate, ce reprezinta obiecte simple, si sunt foarte receptivi la cartile cu texte scurte sau rime. De asemenea, adora cartile cu ilustratii, pentru ca acestea ii stimuleaza vizual si mental, incurajandu-i sa isi creeze propriile povesti.

Grupa de varsta 4-8 ani

Daca copilul a implinit deja patru ani, poti renunta la cartile cu pagini cartonate pentru ca nu mai exista pericolul ruperii paginilor. El va avea nevoie in continuare sa isi hraneasca curiozitatea si sa invete ceva nou, doar ca nu va mai transforma cartile in jucarii. De aceea, dupa aceasta varsta, este bine sa ii achizitionezi juniorului enciclopedii despre animale si plante, carti cu autocolante sau carti cu jocuri si activitati.

De la 5-6 ani, unii copii invata sa citeasca inainte de a merge la scoala. Asta inseamna ca au nevoie de carti cu povesti simple care sa foloseasca cuvinte familiare, de naratiuni cu ilustratii si personaje puternice. Povestile raman in continuare preferatele lor si adora sa li se citeasca chiar daca pot face si ei asta in mod independent.

La 7-8 ani, copiii sunt dornici sa invete si sa descopere lectura, asa ca pe langa basmele pe care le parcurg alaturi de parinti, le poti pune la dispozitie carti care ii ajuta sa invete limbi straine sau carti non-fictive, de exemplu despre natura sau corpul uman.

Grupa de varsta 9-12 ani

La aceasta varsta ar fi indicat sa alegi carti pentru copii tinand cont de trasaturile de personalitate si preferintele juniorilor. Acestia si-au format deja interesele, prin urmare in momentul in care cumperi o carte imagineaza-ti cum o vor percepe copiii, daca vor fi atrasi de subiecte sau de personaje. Unii dintre ei poate inca isi descopera pasiunile, iar lucrurile se complica si pentru tine ca adult.

Solutia potrivita este sa testezi terenul si sa ii oferi copilului carti din genuri diferite: carti cu povesti traditionale, carti de aventura, enciclopedii complexe, basme moderne, fabule sau science fiction. Tine cont ca nu vei mai citi impreuna cu el, asa ca o idee buna ar fi sa il indemni sa caute in dictionar cuvintele pe care nu le cunoaste.

Grupa de varsta 12+ ani

Dupa varsta de 12 ani, cartile sunt cel mai util instrument in dezvoltarea si consolidarea cunostintelor copiilor. Acestia citesc in mod independent si incep sa isi aleaga singuri materialele dorite. Ii poti oferi in dar un produs informativ, lectura pentru scoala sau un roman clasic, in functie de interesele sale specifice.

O poveste captivanta intr-o carte bine ilustrata va fi oricand o bucurie si o experienta simpatica pe care copiii nu o vor refuza. Totusi, ia in considerare faptul ca ei acumuleaza din ce in ce mai multe informatii si stiu multe lucruri, asa ca sunt foarte potrivite si dictionarele, cartile bilingve, atlasele geografice sau cartile despre istorie.

O carte este o investitie nelimitata in mintea si spiritul unui copil. Chiar si o carte nepotrivita pentru varsta sa poate fi un cadou reusit, pentru ca o va pastra in biblioteca si o va citi peste un an sau doi. Indiferent de alegerea facuta, cartile nu se demodeaza niciodata si ii vor trezi copilului interesul la timpul potrivit.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare