Cresterea copilului

#pericol cyberbullying #cyberbullying copii #bullying #cyberbullying

Cyberbullyingul, mai periculos decat cel din scoala? Raspunsul psihologilor

Bullying-ul reprezinta o forma de abuz emotional si fizic asupra copiilor de catre alti copii si se manifesta foarte des in mediul scolar. De cativa ani insa, acest fenomen devine tot mai periculos si imprevizibil, deoarece s-a mutat in mediul online, unde cel care abuzeaza nu are nevoie de muschi, ci de o identitate falsa si informatii compromitatoare despre cel abuzat.

In opinia psihologului Lenke Iuhos, specializata in psihologia adolescentilor, fenomenul de cyberbullying este de cel putin 10 ori mai periculos decat hartuirea la scoala, deoarece elementele de identificare a abuzatorului lipsesc, drept pentru care nu va exista un punct in care abuzatorul sa inceteze actiunile; ba din contra, se va hrani cu suferinta celui abuzat, iar cu cat teama acestuia este mai mare, iar controlul sau devine tot mai evident, cu atat abuzatorul va recurge la metode si mai inventive pentru a-l traumatiza.

Psihologul Lenke Iuhos afirma ca exista cateva actiuni pe care adolescentii abuzati ar putea sa le intreprinda atunci cand sunt hartuiti online de un cont anonim:

1. Nu este vina ta!

“Tu doar ai simtit nevoia sa comunici cu cineva, sa socializezi, sa fii deschis catre nou, asadar nu este vina ta ca ai avut ghinionul de a da peste o persoana care nu ti-a apreciat sinceritatea, increderea, ba chiar le-a folosit impotriva ta. Ia-o ca pe o lectie de viata, deoarece vei mai cunoaste oameni care nu merita increderea ta si vei invata in timp sa ii triezi”, explica psihologul Lenke Iuhos.

2. Nu mai raspunde celui care te hartuieste si blocheaza-i profilul

“Persoana care te hartuieste online se hraneste cu fricile tale, asadar cea mai gresita strategie este sa escaladezi discutiile cu el. Daca ii vei intrerupe fluxul comunicational, acesta se va plictisi si se va indrepta catre alta victima careia sa-i afle slabiciunile si sa le exploateze. Atata timp cat nu ii raspunzi, nu reprezinti un interes pentru el. Ideal este sa ii blochezi profilul, astfel incat sa nu te mai poata contacta”, declara psihologul Lenke Iuhos.

3. Salveaza toata conversatia!

“Vorbele se pierd, dar ce e scris ramane. in cazul in care te simti atacat, poti face un fisier cu acele vorbe scrise. Salveaza tot ceea ce este scris si e deranjant, nu lasa sa treaca timp, mai ales ca sunt usor de sters. E bine sa stii ca in cazul in care trebuie sa reproduci conversatia, e posibil sa nu poti reda exact cum ti s-a adresat. in alta ordine de idei, cand salvezi o discutie, aceea se salveaza ca o cronologie cu data si ora, acestea fiind elemente foarte importante in astfel de situatii amenintatoare. Nu uita ca are o importanta aparte si numarul cuvintelor jignitoare, a pozelor care chiar nu pot fi descrise cu exactitate. Salvarea celor scrise respecta realitatea”, explica psihologul Lenke Iuhos.

4. Schimba-ti parola, protejeaza-ti contul!

“A te proteja este deja un pas sigur spre independenta, iar autonomia personala se invata prin experienta. Afla ca e bine sa stii ce e periculos pentru tine, prin discutii simple cu adultii din familie sau din scoala. Lumea online-ului e plina de efecte care nu sunt bune pentru noi. Asa sunt si acele persoane care arata ca glumesc, insa intra direct in viata noastra umilind si jignind. E usor de facut un pas foarte sigur, sa schimbi parola pentru a-ti proteja contul personal. Acest lucru tine de tine intimitatea ta. Schimbarile, si in cazul parolei, reimprospateaza situatia neplacuta”, este de parere specialistul.

5. Nu iti fie rusine sa ceri ajutor!

“Ajutorul se cere, e normal sa nu stii ce sa faci in situatii deranjante, care pot fi daunatoare sau chiar periculoase pentru viata ta. Orice moment de criza are clipe in care oamenii decid si actioneaza mai bine impreuna. Acele atacuri de pe internet nu sunt niste mesaje normale, acceptate de societate, asadar sa ceri ajutorul atunci cand simti un abuz prin mesaje, comentarii la profil, inseamna ca esti o persoana responsanbila”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului