Cresterea copilului

#lumina camera copilului #iluminare camera copilului #camera copilului

Lumina din camera copilului - cum alegi corect corpurile de iluminat potrivite

Cu cat este mai mic un copil, cu atat el este mai vulnerabil, de aceea camera copilului tau este locul in care el trebuie sa se simta in siguranta deplina. Un spatiu care sa-i dea increderea ca acolo nu i se poate intampla nimic rau si in acelasi timp un loc in care sa se poata dezvolta sanatos, avand lumina potrivita pentru a nu fi nevoit sa-si forteze ochii.

 

Iti sunt probabil cunoscute umbrele de diferite forme care se plimba periodic pe tavanul camerei, cauzate de farurile masinilor. Sau faptul ca atunci cand scrie sau citeste, copilul trebuie sa aiba o veioza aproape, care sa-i asigure cantitatea necesara de lumina. Daca-ti vei indrepta atentia catre aceste conditii legate de sursele de lumina, esentiale pentru o buna dezvoltare a micutului, vei preintampina anumite neplaceri greu de rezolvat ulterior.

Lumina centrala sau laterala?

La aceasta intrebare, raspunsurile depind de dimensiunile camerei, de activitatea copilului, dar si de corpurile de iluminat alese. O lustra montata central este o alegere universala si potrivita pentru camera celor mici, mai ales cand acestia se joaca pe covor sau umbla in sertare sau in dulapuri dupa seturile de jucarii preferate. in acest fel se realizeaza iluminarea intregii camere, care insa nu este suficienta pentru activitatile desfasurate in ungherele camerei sau pentru citit. Atunci cand copilul se joaca la masuta de lucru, cand coloreaza sau scrie primele propozitii pentru scoala este bine sa aiba o lampa aprinsa in apropiere. Acelasi lucru este valabil si pentru noptiera, unde o veioza va asigura necesarul de lumina inainte de culcare. Asadar, raspunsul la intrebarea de mai sus este: si lumina centrala si lumina laterala pentru camera copilului tau.

Importanta luminii naturale

Este binecunoscut faptul ca ochiul uman functioneaza cel mai bine in lumina naturala. Daca tii cont de acest aspect, camera copilului tau trebuie sa fie cat mai luminoasa, iar sursa luminii sa nu fie obturata in niciun fel. Astfel, nu este indicat sa aplici autocolant pe geamuri si nici sa pui vreun corp de mobilier in fata acestuia, deoarece vei diminua cantitatea de lumina solara care intra in camera. De asemeni, tavanul si peretii ar trebui vopsiti alb sau macar in culori deschise, care sa reflecte lumina, indiferent daca aceasta este artificiala sau naturala.

Au trecut vremurile neonului si becului cu incandescenta; in ziua de azi becurile LED au o larga intrebuintare, existand chiar becuri care permit modifica temperaturii de culoare, ceea ce le permite sa debiteze lumina calda sau rece, in functie de reglaj. Pentru camera copilului este indicat sa folosesti becuri cu lumina calda, care confera o atmosfera intima si primitoare, fiind intrebuintate frecvent in camera de zi sau dormitor.

Corpuri de iluminat recomandate

Acolo unde copilul se joaca nu trebuie sa existe prea multe surse de lumina, pentru a nu da nastere umbrelor ce pot fi interpretate drept monstri; o veioza pe noptiera si cu o lustra amplasata central, in tavan, sunt de ajuns pentru o camera mica. Ar fi bine sa acorzi atentie formei abajurului, deoarece proiectia acesteia pe peretii incaperii poate speria un copil mic. Contra umbrelor de pe tavan din timpul noptii solutia optima este mentinerea unei surse de lumina slaba in camera pe toata durata noptii. Nu folosi surse incandescente de lumina pentru camera copilului tau, deoarece pot deveni periculoase. Lumanarile in special pot da nastere la incendii si in plus, corpurile de iluminat care se incing pot fi atinse de cei mici, acestia riscand sa se accidenteze.

In concluzie, daca vei tine cont de pozitionarea corpurilor de iluminat si de tipul de lumina ales pentru camera copilului tau, acesta va beneficia de confort si se va dezvolta intr-un mediu sanatos pentru ochi. Varietatea de modele de lampi si lustre iti permite sa alegi un design asortat cu restul pieselor de mobilier.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului