Cresterea copilului

#sanatate #calculator #copil #parinti

Calculatorul afecteaza sanatatea copilului!

Copiii intra in contact cu calculatorul inca de la o varsta frageda, iar unii dintre acestia nu mai reusesc sa se dezlipeasca de computer pentru o perioada indelungata de timp. Desi, folosit in mod corect, calculatorul poate avea beneficii asupra educatiei copilului, medicii atrag atentia parintilor in ceea ce priveste sanatatea micutilor. Problemele de dezvoltare a musculaturii sunt printre principalele ingrijorari aflate pe lista doctorilor.

 

Acestia sustin ca mii de copii sufera deja de probleme medicale din cauza utilizarii indelungate a calculatorului. Printre principalele afectiuni se numara durerile si leziunile gatului, ale spatelui datorate posturii incorecte pe o perioada indelungata in fata computerului. Mai mult, medicii avertizeaza ca numarul cazurilor de genul acesta este in crestere.

Doctorul Leon Straker, care cerceteaza problema aceasta in Australia, crede ca problemele se vor agrava daca parintii, dar si cadrele scolare nu iau atitudine: „Cred ca ne indreptam spre ceea ce s-ar putea transforma intr-un dezastru la nivel global. Asistam la generatii intregi de copii care au folosit calculatorul inca din copilaria timpurie, cand muschii si oasele sunt in proces de dezvoltare. Daca nu luam atitudine rapid si nu ii invatam pe copii cum sa stea la calculator in mod corect sau cat timp sa petreaca in fata acestuia, atunci cred ca ne vom confrunta pe viitor cu tot mai multe cazuri de probleme ale muschilor si oaselor datorate calculatorului”, sustine doctorul Leon Straker.

In prezent, doctorul Straker monitorizeaza activitatea copiilor in fata calcualtorului, inregistrand miscarile acestora atunci cand utilizeaza tastatura sau mouse-ul.

Unul dinte cazurile care l-a determinat sa inceapa o astfel de cercetare a fost Charlotte Cook, o adolescenta de 14 ani, care urmeaza deja de patru ani tratamente intensive pentru a-si trata durerile severe de spate si de gat. Charlotte sustine ca acestea se intensifica atunci cand sta prea mult in fata calculatorului. „Nu conteaza in ce pozitie stau, daca stau pe scaun sau intinsa in pat, durerile nu dispar si nu reusesc sa ma asez confortabil”, sustine Charlotte.

Medicul ei, Anna Franklin, crede ca Charlotte nu este singurul copil care se confrunta cu aceasta problema si se asteapta ca tot mai multi copii sa acuze probleme de postura, dureri de gat, de spate sau dureri ale bratelor.

„Este foarte important ca parintii sa inteleaga ca aceasta nu este o joaca. Trebuie sa ii invatam pe copii sa deprinda obiceiuri sanatoase de utilizare a calculatorului. Sursa principala a problemei o reprezinta jocurile pe calculator si chatul pe internet, cu care copii isi pierd ore intregi”, sustine doctorul Franklin. De asemenea, aceasta recomanda limitarea timpului petrecut in fata calculatorului, verificarea si corectarea continua a pozitie copilului atta la biroul de scris, dar si in fata calculatorului si achizitionarea de mobila si calculatoare care sa se potriveasca fizicului copilului si care sa ii mentina spatele drept, mana relaxata, o distanta corespunzatoare fata de monitor etc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului