Cresterea copilului

#familie #cearta #parinte #educatie #copil

Cele mai enervante lucruri pe care le spun copiii

Copiii sunt adorabili si adesea surprind prin replici pline de farmec, insa exista si momente in care pur si simplu reusesc sa te scoata din minti. Fie ca este vorba de insulte sau vorbe care te ranesc, iata cele mai enervante lucruri pe care le spun copiii si cum trebuie sa reactionezi la acestea.

 

 

  • "Este al meu!"

Copilul tau te ameninta in mod repetat cum si-ar dori o noua mamica sau un nou tatic, pentru ca tu refuzi sa ii faci pe plac. Acesta isi intinde mainile dupa lucrurile preferate pe care le vede in magazine sau isi loveste fratiorul incercand sa puna mana pe jucarii. “Al meu, al meu, al meu”, striga cel mic, de fiecare data cand il indepartezi de la obiectele interzise. Scenariul iti suna cunoscut?

Cum sa ii raspunzi

Esti tentat sa ii intorci replica sau sa cedezi in fata insistentelor sale, insa psihologii te sfatuiesc sa incerci o alta abordare. Cel mai bine este sa ii ignori comportamentul. Daca insa nu reusesti sa adopti aceasta atitudine, atunci gaseste o fraza scurta, pe care sa o folosesti in repetate randuri, atunci cand vrei sa pui capat unei situatii. Un “Imi pare rau” sau “Nu este frumos sa ceri lucruri” va sfarsi intregul ”circ”, daca este o replica folosita in mod constant.

  • "Nu e corect!"

Copilul tau se va tine dupa tine ore intregi repetandu-ti aceeasi fraza – “nu e corect”, daca simte ca nu si-a facut dreptate sau nu a obtinut ceea ce dorea. Si daca te indoiai de logica si puterea de intelegere a celui mic, acesta iti va demonstra ca poate gasi toate argumentele posibile pentru a rasturna situatia in favoarea sa.

Cum sa ii raspunzi

Esti tentat sa ii spui pur si simplu “Pentru ca asa zic/vreau eu” , dar in modul acesta hranesti si mai mult incapatanarea copilului tau. Mai bine adopta o atitudine calma. Explica-i faptul ca nici macar adultii nu pot face mereu tot ceea ce isi doresc. De asemenea, invata-l cum sa isi exprime sentimentele fara a folosi un limbaj agresiv. Roaga-l sa utilizeze cuvinte mai “blande” si o atitudine mai calma pentru a-ti explica inca o data ce anume l-a suparat. De fiecare data cand revine la aceasta replica enervanta, roaga-l sa iti vorbeasca asa cum l-ai invatat mai devreme.

  • "Nu esti seful meu!"

Copilul tau stie exact ce sa iti spuna pentru a te scoate din minti in momentele in care vrei sa impui anumite lucruri. Daca insisti sa il determini in acceptarea unor reguli, de multe ori iti va replica senin: “Nu esti seful meu!”. Iti vine sa ii arunci celebra fraza pe care poate, ai auzit-o si tu de la parintii tai: “Cat timp esti in casa mea, faci ce iti spun eu.” Gandeste-te insa de doua ori, pentru ca astfel nu ve obtine niciun rezultat pozitiv.

Cum sa ii raspunzi

Incearca sa nu te incurci in cuvinte si sa faci o legatura cu ceea ce simte copilul. Il poti intreba simplu: “Ce se intampla?”, “Ce am putea sa facem ca sa te simti mai bine?”. Copilul tau va invata astfel sa se controleze si sa fie mult mai deschis cu tine. In plus, va invata sa coopereze, astfel incat iti va fi mult mai usor sa impui reguli si sa obtii rezultate.

  • "Vreau acum!"

Bineinteles ca, pentru copilul tau, nimic nu sufera amanare. Nu conteaza circumstantele, locul in care va aflati, persoanele care va inconjoara, daca preferintele sale nu sunt satisfacute. De cele mai multe ori, cererea deschisa “Vreau acum” este completata de plans, batai din picior sau urlete. Reactia ta? Cedezi in fata insistentelor doar doar o sa il faci sa taca.

Cum sa ii raspunzi

Secretul este sa iti mentii punctul de vedere. Spune-i “Nu”’, o data, de doua ori, apoi ignora-i comportamentul. Vei observa ca micutul va pricepe imediat mesajul. Daca aceasta solutie nu merge sau iti este greu sa ignori reactiile acestuia, creeaza un spatiu in casa destinat doar pentru calmarea “spiritelor”. Astfel, de fiecare data cand copilul tau exagereaza, poate lua o pauza in coltul linistit al locuintei. Ii poti confisca si cate o jucarie preferata, pe o perioada determinata de timp. Nu uita sa respecti regulile jocului si sa o returnezi la termenul promis, nici mai devreme, dar nici mai tarziu.

  • "Nu ma lasi niciodata sa fac nimic!"

Replica aceasta este tipica adolescentilor, care nu inteleg de ce nu pot beneficia de libertate totala. In astfel de momente, iti vine pur si simplu sa ii intorci vorba copilului tau, spunandu-i ca, daca o sa inceapa sa plateasca ceea ce consuma, atunci va putea face intocmai ce isi doreste.

Cum sa ii raspunzi

Predicile tale poate vor inchide discutia pe moment, insa nu vor rezolva problema. Incearca sa afli care sunt motivele care stau in spatele acestor nemultumiri. Chiar daca adolescentul se va arata reticent, cel putin va sti ca exista si posibilitatea comunicarii, de care va profita, la un moment dat.

  • "Te urasc!"

Te doare sufletul atunci cand copilul tau, intr-o clipa de nervozitate, iti arunca o astfel de replica. Pana acum aveai doua variante: fie izbucneai intr-o criza de nervi, raspunzandu-i cu aceeasi moneda, fie te inchideai in tine si te lasai afectat de aceste vorbe.

Cum sa ii raspunzi

In primul rand, copilul tau nu iti spune aceste lucruri pentru ca intr-adevar te uraste, ci pur si simplu nu se poate controla. Asadar, nu lua lucrurile mult prea personal. Incearca sa intelegi motivul pentru care acesta este suparat. Poate este mult prea obosit sau nervos si atunci arunca vorbele fara sa se gandeasca. Asteapta pana cand cel mic se calmeaza si explica-i faptul ca astfel de vorbe te dor. Copiii sunt cuprinsi de remuscari mai tarziu si in mod sigur si micutul tau isi va cere scuze pentru cele intamplate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului