Cresterea copilului

#copil #minciuna #mincinos #pedeapsa #comunicare #imaginatie #fantezie #parinti #intimitate #sinceritate

Copilul si minciunile II

In articolul precedent am vazut cum, in raport cu varsta, minciunile devin prezente in viata copiilor, si care sunt modalitatile de a preveni un astfel de comportament. Iata si alte metode prin care ii putem determina pe copii sa nu faca din minciuna un obicei.

 

Nu il provoca sa te minta. Tonul amenintator, apasator, il poate determina pe copilul tau sa minta. De exemplu, daca tu ai aflat ca te-a mintit, nu te comporta ca si cum nimic nu s-a intamplat. Vei reusi doar sa exerciti presiune asupra acestuia si sa il fortezi sa iti ascunda adevarul.

Daca ai descoperit ca te-a mintit, spune-i direct ce stii. Ii vei da astfel oportunitatea de a explica situatia. Ar fi bine sa nu il numesti " mincinos ". Altfel, e posibil sa ii stirbesti respectul de sine si il indemni sa faca uz de "eticheta" primita.

Incearca sa eviti interogatoriile. Tonul dur ii va ramane in minte, iar data viitoare, pentru a preveni reactiile tale negative, va alege tot minciuna, in defavoarea adevarului. Lauda-l pentru curajul de a fi sincer.

Ofera-i incredere, pentru ca, pana la urma, copilul tau va invata. Dar pentru asta, are nevoie de sprijinul si de atentia ta.  De exemplu, daca si-a jignit un coleg si a recunoscut, atunci lasa-l sa isi ceara scuze si nu mai aminti de cele intamplate.

Daca a ales sa iti ascunda ceea ce a facut, atunci trebuie sa iei o masura separata pentru ca te-a mintit. Minciuna si fapta in sine se argumenteaza separat.

Explica-i consecintele minciunilor. Incearca sa ii explici ca minciunile ii pot afecta viata personala, atat in relatie cu prietenii, cat si in ceea ce priveste membrii familiei. Daca va minti si va fi descoperit, va fi desconsiderat de catre ceilalti, etichetat si ii va veni foarte greu sa reconstruiasca o relatie bazata pe incredere si respect.

Cand copilul tau minte, exprima-ti dezamagirea si precizeaza-i ca isi face, in primul rand, rau siesi. Daca l-ai pedepsit, nu uita sa ii ierti greseala si sa nu o mai aduci in discutie.

Verifica veridicitatea faptelor. Din cand in cand, ar fi indicat sa verifici daca ceea ce iti spune copilul tau este adevarat. Asta nu inseamna ca trebuie sa devii agasant sau sa te transformi intr-un adevarat detectiv .

Daca copilul tau te va vedea mereu suspicios, il vei indeparta si va simti nevoia sa minta. Toata lumea are dreptul la intimitate, iar adolescentii tin foarte mult la viata lor personala: convorbiri, prieteni, camera proprie. Dar acesta trebuie sa stie ca nu vei tolera minciunile.

Incearca sa observi in legatura cu ce tip de subiecte esti mintit. Vei obtine astfel si solutii la problemele copilului tau. Poate ca nu vrea sa iti respecte regulile, are nevoie de bani sau isi doreste sa ia iasa cu prietenii. Odata ce ai aflat cauza, gaseste si solutia potrivita pentru amandoi.

Nu abuza de pedepse. Pedeapsa nu este folosita ca o metoda de invatare. Aceasta se aplica in cazurile in care vrem sa modelam un comportament care a fost deja asimilat. Analizeaza motivele pentru care copilul tau a ales sa te minta si insista pe sursa, nu pe fapta in sine.

De exemplu, daca copilului i-a fost frica de reactia ta sau iti anticipa raspunsul, atunci explica-i faptul ca puteti gasi o solutie de mijloc, intre ce vrei tu si ce vrea el, si ca nu trebuie sa ii fie frica sa vorbeasca deschis.

Acesta trebuie sa invete sa aprecieze sinceritatea si sa iubeasca adevarul, nu sa ii fie frica de realitate. Daca ii spui ca te raneste atunci cand te minte, e posibil sa inteleaga mai bine decat daca il pedepsesti pentru ca te-a ranit.

Ai trecut si tu prin astfel de situatii? Scrie-ne si impartaseste userilor experienta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare