Cresterea copilului

#stres #copil #scoala #parinti

Copilul tau este stresat?

"Nu este prea buna la dansuri, dar toate prietenele ei merg la cursul acesta", "Daca copilul meu nu ar avea atatea optionale cu care sa isi ocupe timpul, ar sta toata ziua in fata televizorului”, "Ea vrea sa faca gimnastica, pictura si pian. Nu o imping eu de la spate”. Explicatiile de mai sus iti suna cunoscut? Acestea sunt replicile tipice ale parintilor care incearca sa justifice timpul aglomerat peste masura al copiilor. Din pacate, cei care au de suferit sunt cei mici. Stresul, dezechilibrul emotional, oboseala sunt doar cateva consecinte ale activitatilor solicitante.

De ce copiii sunt atat de stresati?

In unele familii, copiii simt nevoia sa aiba un program incarcat pentru a nu se simti neglijati. Adolescentii isi pot incarca programul pentru a avea cat mai multe activitati interesante de mentionat in CV. Unii parinti considera ca este mai productiv sa isi tina mereu copiii ocupati cu diverse activitati, decat sa ii lase sa se joace si sa invete siguri. De asemenea, au impresia ca pot recupera ceea ce au pierdut in tinerete prin intermediul copiilor.

Chiar daca intentiile sunt dintre cele mai bune, copiii pot fi cu usurinta suprasolicitati. Presiunea de a tine pasul cu toate activitatile impuse si stresul de a obtine rezultate bune la acestea ii poate extenua atat fizic, cat si emotional.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca activitatile extrascolare nu aduc si beneficii. Acestea dezvolta aptitudinile sociale si aduc noi oportunitati pentru joaca, cultiva autodisciplina si in plus, sunt foarte distractive. Cheia succesului este sa te asiguri ca cel mic nu este totusi suprasolicitat.

Semne de oboseala si stres la copii

Mai devreme sau mai tarziu, copiii suprasolicitati vor incepe sa se manifeste. Fiecare copil este diferit, insa iata care sunt cele mai comune semne ale oboselii:

  • Copilul tau este nervos sau se simte trist
  • Cel mic se plange de dureri de cap si stomac, care se pot datora oboselii, lipsei somnului sau a hranei insuficiente
  • Copilul ramane in urma cu sarcinile de la scoala, nu se poate concentra, iar acestea se reflecta asupra rezultatelor sale la invatatura

De asemenea, aglomerarea timpului poate avea efecte negative asupra vietii sale sociale. Chiar daca cel mic isi va face ati prieteni la cursurile pe care le frecventeaza, totusi legaturile pe care le are cu copiii de la scoala sau din cartier vor fi afectare de lipsa de timp. In plus, si viata de familie va avea de suferit datorita unui program incarcat. Un parinte va fi intotdeauna responsabil cu aducerea copilului la fiecare activitate in parte, nu veti mai avea timp sa serviti masa impreuna sau sa petreci timp cu totii, pentru ca fiecare va fi mult prea obosit.

Sfaturi pentru familiile ocupate

Pasul 1. Alege activitati potrivite pentru copilul tau

Chiar daca tu iti doresti ca cel mic sa ia lectii de pian , nu o sa invete niciodata acest instrument cu placere, daca nu i se potriveste. Incerca sa te mentii rational, sa lasi la o parte ambitiile personale si sa alegi activitatile extrascolare care se potrivesc varstei copilului tau, abilitatilor si temperamentului sau.

Daca o materie merge prea repede, atunci copilul se va simti frustrat vazand ca nu reuseste sa tina pasul cu colegii sau primeste incontinuu observatii de la profesor. Activitatile optionale ar trebui sa fie distractive.

Ideal ar fi ca cel mic sa se limiteze la doua activtati extrascolare in timpul saptamanii de scoala. Ii poti planifica timpul mai usor tinand cont de de ce anume are de facut pentru socala. Important este sa aiba timp sa isi rezolve si temele pentru a doua zi. Incearca sa programezi activtatile extrascolare in zilele care nu sunt urmate de un program mai dificil.

Pasul 2. Tine un calendar

Afiseza la vedere un calendar in care fiecare membru al familiei isi poate nota activitatile pe care le desfasoara zilnic. Incearca sa renunti la cele care iti solicita timpul degeaba. Acelasi principiu aplica-l si pentru copilul tau. Chiar daca ramane un loc liber in calendar, il puteti umple cu timp petrecut impreuna, in familie.

Pasul 3. Creeaza timp pentru familie

Nu inlocui beneficiile timpului petrecut in familie cu alte activitati extrascolare. Intr-adevar, copilul tau are nevoie sa isi dezvolte aptitudinile si sa se pregateasca pentru viitor, insa echilibrul emotional care il va ajuta atat in momentele de bucurie, cat si in cele de cumpana, vine din familie.

Nu trebuie sa faceti ceva special. Simplul fapt ca o seara pe saptamana este dedicata filmelor sau aveti o dupa-amiaza pe care o petreceti impreuna, indiferent de modalitate, il vor face pe copilul tau sa capete un sentiment de siguranta si incredere in sine.

Pasul 4. Invata sa spui nu

Copilul tau isi doreste sa fie o mie de lucururi, insa nu le poate duce la capat pe toate. Daca astazi vede la televizor un astronaut, isi va dori sa studieze stelele, daca maine personajul preferat se transforma in pompier, atunci va dori si el acelasi lucru. Rolul tau nu este sa ii curmezi visele, ci sa ii ordonezi viata astfel incat toate activitatile sa ii aduca numai beneficii.

Asadar, daca a desscoperit ceva ce il pasioneaza, atunci propune-i sa renunte la o alta activitate care nu il mai intereseaza. Stabiliti si prioritarile. Indiferent de situatie, scoala va fi prioritara, asa ca trebuie sa calculati daca cel mic are timp sa se descurce cu cerintele de la scoala si cu activitatile optionale.

Pasul 5. Ia in considerare importanta timpului liber

Orice copil are nevoie sa se relaxeze. Nu neglija importanta timpului liber. Faptul ca nu este angajat intr-o activitate bine definita nu inseamna ca cel mic nu trece printr-un proces de invatare . Joaca afara il ajuta sa isi dezvolte capacitatile de a relationa si de a se comporta in societate. Jocurile de rol intre copii il invata cum sa evalueze o situatie, cum sa se exprime si sa gaseasca solutii pentru diverse probleme. Diversitatea il va transforma intr-o persoana stabila emotional, care stie ceea ce vrea.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare