Cresterea copilului

#gradinita #copil #an scolar #educatoare #mama #parinti

Cum alegi gradinita ideala

Gradinita reprezinta primul pas al copilului de a se integra in colectivitate. Orice parinte vrea sa ii ofere copilului tot ce este mai bun. Oferta educationala este insa atat de variata incat gasirea unei solutii ideale se dovedeste a fi extrem de dificila. Pentru asta iti propunem cateva criterii care te pot ajuta in alegerea gradinitei. 

 

 

vs Gradinita de stat

E bine sa stii ca intre gradinitele de stat si cele particulare exista o serie de diferente. Prima ar fi diferenta de pret. Daca pentru o gradinita de stat platesti in jur de 150-250 RON pe luna, la una particulara preturile variaza intre 600 si 800 de RON.

Diferenta mare de pret e data de urmatoarele conditii: la o gradinita particulara , grupele formate au un numar mai mic de copii (5-10 copii), o grupa la o gradinita de stat fiind formata chiar si din 30 de copii.

Gradinitele particulare primesc copii cu varsta incepand de la doi ani, chiar daca inca mai folosesc pampers sau nu stiu sa manance singuri.

Gradinitele particulare au de obicei o dotare mai buna in ceea ce priveste mobilierul, echipamentele electronice sau personalul didactic. Totusi, gradinitele de stat se bucura de o mai mare notorietate, datorita experientei de zeci de ani si stabilitatii institutiei.

Gradinitele de stat ofera un spatiu de joaca mai mare si locuri in aer liber special amenajate pentru copii. Chiar daca o gradinita particulara nu beneficiaza de foarte mult spatiu, programul acesteia include plimbari in parc cu microbuzul propriu. De asemenea, se poate asigura transportul copiilor de acasa la gradinita.

Gradinitele de stat functioneaza in conditii absolute legale. Din pacate, multe dintre gradinitele particulare nu au autorizatie de functionare.

Criterii de alegere a gradinitei

Dupa ce ai ales tipul de gradinita, urmatorul pas este de a gasi una care corespunde cerintelor tale. Inainte de a incepe cautarea, stabileste-ti o lista de criterii care sa stea la baza alegerii gradinitei ideale pentru tine si copilul tau. Astfel, procesul selectiei va fi eficient si mai rapid. Iata cateva criterii de alegere a gradinitei:

In functie de recomandari

Prietenii sau rudele care au deja copii la gradinita  te pot ajuta sa te informezi despre serviciile prestate de gradinitele respective sau iti pot recomanda o educatoare anume. Daca ai incredere si mergi pe cuvantul acestora, atunci sansele de a fi multumit de personal si de serviciile gradinitei sunt foarte mari. Totusi, verifica inainte cele auzite.

In functie de oferta educationala

Internetul iti ofera posibilitatea de a te informa temeinic si de a compara diferite gradinite si activitatile oferite de acestea. De la lectiile de engleza, muzica, pictura, dans, la plimbarile zilnice sau saptamanale in aer liber, gradinitele pot oferi o varietate de activitati pentru copilul tau sustinute de profesori de specialitate.

In functie de program

Exista gradinite cu program scurt, de la ora 9 la 13, si gradinite cu program prelungit , pana la ora 19.00. Copiii servesc masa intr-o sala special amenajata si dorm la pranz.

Unele dintre gradinite au introdus un sistem de supraveghere prin care parintii isi pot monitoriza copiii. Cu ajutorul internetului si a camerelor de luat vederi, parintii pot vedea in orice moment cum se descurca copiii lor in colectivitate si la activitati. 

In functie de personal

In momentul in care parintii viziteaza o gradinita, primesc informatii despre personalul acesteia. Criteriile de evaluare sunt urmatoarele: calificare, experienta, modul in care relationeaza cu copiii, metodele aplicate in situatiile dificile, modalitatile prin care ii ajuta pe copii sa se adapteze si sa se integreze si creativitatea.  Informatiile despre personal nu le vei obtine doar la o prima vizita, ci pe tot parcursul anului scolar, daca vei decide sa iti inscrii copilul acolo.

In functie de locatie

De obicei parintii aleg o gradinita situata cat mai aproape de locuinta copilului. Aceasta decizie depinde insa si de disponibilitatea parintilor sau a persoanei care are sarcina de a-l duce pe copil la gradinita (bunica, bona, etc) sau de preferinta lor pentru o anumita gradinita. Este de preferat evitarea aglomeratiei de dimineata sau a celei din momentul aducerii copilului acasa.

Cateva sfaturi utile in alegerea gradinitei

Alcatuieste-ti o lista cu posibile gradinite potrivite copilului tau.

Viziteaza fiecare gradinita in parte si fa-ti o idee despre conditiile oferite: sali de curs, dormitor, sala de mese, loc de joaca, toaleta, spatii verzi .

Asigura-te ca gradinita are autorizatie de functionare.

Intreaba daca exista in incinta gradinitei un pediatru, daca personalul e calificat si incearca sa vezi cum interactioneaza acesta cu ceilalti copii din gradinita.

Ai grija sa alegi un mediu sigur in care copilul tau nu este expus accidentarilor.

Informeaza-te cu privire la programa scolara si la oferta educationala.

Afla cati copii sunt intr-o grupa si cate persoane sunt responsabile pentru aceasta. Ar fi bine sa existe un instructor la maxim 10 copii.

Informeaza-te despre taxa perceputa de gradinita si prin ce este justificata.

Acestea sunt doar cateva criterii care te pot ajuta in alegerea unei gradinite pentru tine si copilul tau. Te asteptam sa ne impartasesti si noua intamplarile prin care ai trecut pentru a gasi gradinita ideala. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului