Cresterea copilului

#copil #disciplina #educatie #parinti

Cum sa iti disciplinezi copilul

Cercetarile au aratat faptul ca multi parinti prefera sa ridice mana asupra copilului lor atunci cand acesta greseste, pentru ca pur si simplu nu gasesc un alt mod de a reactiona. O palma aplicata copilului sau mai rau, violenta domestica il invata pe micut ca bataia constituie raspunsul problemelor sale.

Mai mult, violenta, chiar si sub forma unei palme din cand in cand, stirbeste increderea in sine a copiilor si incurajeaza depresiile. Copilul tau a facut o nazbatie si primul impuls este sa ii dai o palma la "fundulet" sau sa il tragi un pic de mana pentru a te impune? Exista metode mult mai pasnice si eficiente de a-ti atentiona si educa micutul.

Calmeaza-te

 

In momentele in care simti ca micutul tau pur si simplu de scoate din sarite, ar fi mai bine sa te indepartezi pret de cateva minute de situatie pentru a te calma. In acele clipe vei gasi o alternativa si o solutie pentru problema respectiva.

Catedata parintii se pierd cu firea pentru ca sunt supusi stresului: mancarea arde pe foc, copiii se cearta, telefonul suna si unul dintre copiii tai sparge un obiect de valoare din casa si simti ca paharul s-a umplut. Nu iti varsa nervii pe micut, pentru ca acesta nu va intelege mare lucru si mai important, nu va invata nimic.

Desi primul implus este sa iti lovesti copilul sau sa tipi la el pentru a elimina toata furia acumulata, du-te in alta camera si calmeaza-te sau daca nu poti parasi incaperea respectiva, impuneti ca, mental, sa iesi putin din context; numara pana la zece sau inchide ochii si asteapta pana cand te simti un pic mai linistit.

Adopta o atitudine ferma

 

Hotararea cu care iti sustii deciziile nu este echivalenta cu violenta sau pornirile de acest gen. Nu trebuie sa iti lovesti copilul pentru a-l determina sa te asculte. Coboara la nivelul sau, priveste-l in ochi, atinge-l prietenos si spune-i, pe un ton ferm, intr-o fraza scurta, ceea ce doresti de la acesta. De exemplu: "As vrea sa te joci in liniste", "As vrea sa mananci fara sa te joci cu mancarea" etc.

Ofera alternative

 

Copilul tau se poarta intr-un anumit fel pentru ca nu stie ca exista si alternative la comportamentul sau; mai precis, copilul nu cunoaste consecintele faptelor sale. Acesta nu trebuie sa se teama de furia parintelui sau, ci trebuie sa stie ce se va intampla daca nu va asculta regulile impuse.

De exemplu, daca micutul tau se joaca la masa in loc sa manance, spune-i ca are de ales: ori sa manance asa cum ar trebui ori sa paraseasca masa. Daca acesta continua sa se joace cu mancarea, coboara-l usor de pe scaun si spune-i ca poate pleca de la masa, daca nu vrea sa manance civilizat. Spune-i de asemenea, ca se poate intoarce la locul sau doar atunci cand va manca fara sa se joace.

Prezinta-i consecinte logice

 

Consecintele care au legatura cu faptele copilului tau il invata pe acesta sa devina o persoana responsabila. De exemplu, daca micutul tau sparge geamul vecinului, vrei sa il pedepsesti sau mai rau, sa il lovesti. Ce va invata din aceasta situatie? Primul impuls va fi sa incerce sa se eschiveze, sa dea vina pe altcineva, de teama de a nu fi pedepsit sau certat. Mai mult, poate acumula ura impotriva ta, pentru ca l-ai lovit sau l-ai pedepsit. Ceea ce trebuie sa faci este sa obtii insa respectul copilului tau, nu frica acestuia.

In loc sa il pedepsesti, ai putea sa il determini sa isi indrepte greseala. De exemplu, intreaba-l ce ar putea face pentru vecinul respectiv pentru a compensa pentru pagube: ar putea ajuta la inlocuirea geamului, atat cat poate, sau ar putea sa se ofere sa ii spele masina etc.

Important este sa realizeze faptul ca greselile sunt inevitabile, insa este important sa isi asume responsabilitatea si sa incerce sa indrepte raul facut. Astfel, atentia nu se mai concentreaza pe greseala respectiva, ci pe asumarea responsabilitatii. Copilul nu mai simte furie si revolta impotriva parintilor si nici nu isi mai pune in pericol respectul de sine.

Anunta-l din timp despre ceea ce va urma
 

Plansetul si tipetele copilului tau te pot descuraja de la o abordare constructiva a diciplinarii micutului, insa poti preveni astfel de situatii daca iti informezi copilul din timp.

De exemplu, daca va aflati la un loc de joaca si vrei sa plecati acasa, atunci informeaza-l cu cinci minute inainte de faptul ca peste cateva minute va trebui sa termine joaca. In felul acesta, va avea timp sa isi termine joaca si te va scuti de crizele de isterie.

Atentie insa, pentru ca va incerca sa traga de timp, insa fa-ti un obicei de a avea o atitudine ferma, respectandu-ti propriile reguli. Astfel, copilul te va lua in serios atunci cand il vei instiinta ca mai are doar 5 minute de joaca pana cand veti pleca, si nu mai mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare