Cresterea copilului

#copil #gemeni #educatie #parinte

Incurajeaza individualitatea la copiii gemeni

Fiecare copil este unic, iar faptul ca micutii tai au privilegiul de a fi gemeni, nu inseamna ca trebuie sa fie tratati ca un intreg. Chiar daca acum ti se pare dragut sa ii imbraci la fel si sa ii inscrii la aceleasi activitati, mai tarziu iti vei dori ca fiecare sa isi urmeze cursul propriu in viata. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, incurajeaza individualitatea la copii, inca din momentele copilariei.


Striga-i pe nume

 

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu ii mai tratezi ca pe un intreg, ci ca pe o individualitate. Pentru acest lucru, inceteaza sa ii mai strigi pe copii „ gemenii ”, „fetitele”, „baieteii” etc. Variaza de asemenea, ordinea in care le folosesti numele, pentru ca altfel, vei observa cum cele doua nume ale copiilor devin o singura propozitie, intrand intr-un obicei. In plus, vei evita astfel comparatiile intre copii; nu se vor mai simti jigniti atunci cand doar unul dintre acestia este strigat primul de mami sau tati .

 

Evita etichetarea

 

Etichetarile limiteaza potentialul gemenilor; chiar daca ai tendinta sa spui ca unul dintre acestia este "scolarul casei", unul "artistul", ar fi indicat sa renunti la aceste denumiri.

 

Diferentiaza-i in fata celorlalti

 

O alta problema vine si din partea celor din jur, care incearca intotdeauna sa gaseasca un element ajutator prin care sa ii identifice pe fiecare dintre gemeni. Pentru a evita iarasi etichetarea, incearca sa le oferi niste elemente de identificare, ce tin de imbracaminte sau tunsoare : parul prins intr-o coada pentru o fetita si in doua codite pentru cealalta fetita, sireturi de diferite culori pentru fiecare copil, toate acestea ii vor ajuta pe cei din jur sa ii distinga mai usor.

 

Imbraca-i diferit

 

Cea mai mare tentatie atunci cand ai gemeni este sa ii imbraci la fel, insa nu incurajezi cu nimic personalitatea fiecaruia. Incearca mai bine sa le oferi posibilitatea de a alege. De asemenea, pe cat posibil, organizeaza-le dulapuri separate cu hainute pentru fiecare. Ii lasi astfel sa simta ca hainutele le apartin si nu sunt nevoiti sa le imparta, daca nu doresc acest lucru.

 

Petrece timp cu fiecare in parte

 

Fiecare copil are nevoie de atentie, iar gemenii nu fac exceptie. Pe cat posibil, incearca sa petreci timp cu fiecare, separat. Cat timp tati se joaca acasa cu unul dintre copii, mami merge la cumparaturi cu celalalt. Mai mult, inlatura preferintele si petrece timp in mod egal cu fiecare dintre copii. Chiar si atunci cand ii lauzi, ii alinti sau ii certi, fiecare trebuie sa primeasca pedepsele sau laudele  in conformitate cu ceea ce au facut, fara ca acestea sa fie conditionate de celalalt fratior .

 

Observa-le preferintele

 

Nu ii forta sa desfasoare activitati care nu le fac placere, doar pentru ca trebuie sa fie impreuna oriunde. Lasa-i sa se exprime; observa care sunt interesele si preferintele fiecaruia si inscrie-i la activitati care le sprijina pasiunile. Incurajeaza-i sa aiba si prieteni diferiti. Timpul pe care gemenii il petrec acasa impreuna este suficient pentru a stabili o legatura emotionala puternica intre cei doi frati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului