Cresterea copilului

#pofta #mancare #copii #hrana

Lipsa poftei de mancare la copii

Lipsa poftei de mancare a copilului tau si refuzul total sau partial de a manca ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te faca sa reactionezi imediat. Aceasta problema este prezenta, cel putin o data, la copil, indiferent de varsta, motiv pentru care nu trebuie sa intri totusi in panica.


Care sunt cauzele lipsei poftei de mancare?


Lipsa poftei de mancare poate fi cauzata de motive multiple care incep de la indispozitia fizica sau psihica, pana la simplul fapt ca nu ii place felul de mancare oferit. De obicei, acesta este momentul in care parintele il forteaza pe copil sa manance, desi acesta este foarte hotarat sa nu o faca, lucru care nu face decat sa inrautateasca situatia deja prezenta.


Mai mult decat atat, in mod sigur nu iti doresti un copil care sa devina obez sau, mai rau decat atat, bulimic. Desi aceste cazuri sunt mai rare, nu trebuie insa sa le excluzi.


Ce este de facut?


In primul rand poti discuta cu copilul tau sa vezi care este motivul pentru care nu mai vrea sa manance. Daca pur si simplu nu este multumit de felul de mancare sau nu ii place gustul, nu il forta sa manance, ci prepara-i altceva si tine minte pe viitor sa nu mai faci mancarea respectiva.


Daca totusi nu iti da niciun motiv clar pentru care nu vrea sa manance sau iti spune in mod continuu ca nu ii este pofta sau ca nu are chef, este cazul sa mergi la un medic pediatru pentru evaluarea starii de sanatate. Exista riscul ca micutul sa sufere de malnutritie , anemie, paraziti intestinali, tulburari metabolice etc, asadar cu cat descoperi mai repede care este problema, cu atat mai rapid o poti rezolva.


In functie de rezultatul dat de medic in urma unei set de analize, i se va recomanda un tratament (daca este cazul) sau suplimente alimentare pentru stimularea apetitului alimentar.


De aici incolo, totul tine de tine si de micutul tau. Este important sa ai grija sa isi ia mereu tratamentul recomandat de medic, sa manance sanatos si la ore regulate. Nu il obliga sa manance si nu il forta sa manance mai mult decat poate. De asemenea, nu il compara cu alti copii si nu te descuraja cand vezi ca alti copii, de aceeasi varsta, mananca mai mult decat micutul tau. Fiecare copil este diferit, iar tu trebuie sa inveti sa accepti acest lucru.


Vorbeste cu copilul tau,  intreaba-l ce ar vrea sa manance si incearca, pe cat posibil sa ii faci pe plac si sa il servesti cu mancarurile care ii fac placere. Evita sa ii dai dulciuri, mai ales inainte de masa, oricat de mult ar insista pentru ca acestea ii vor scade si mai tare pofta de mancare . Mai bine ofera-i portii mici de fructe, care ii vor stimula pofta de mancare si ii vor oferi in plus vitamine si minerale.


De asemenea, pentru a-l convinge sa manance, poti incerca diverse jocuri si trucuri:


Daca este foarte mic, invata-l sa manance singur. Fiind un lucru nou pentru el, o va privi ca pe o joaca si va manca de placere;


Fa un concurs intre copil si ambii parinti – cine mananca tot din farfurie primeste un cadou surpriza (nu exagera cu marimea portiilor din farfurie);


Canta-i un cantecel care sa il distreze si sa ii atraga atentia. De obicei, in astfel de momente copiii sunt un pic „hipnotizati” si mananca fara sa isi dea seama.


Este extrem de important sa stabilesti ore clare la care sa manance si sa incerci, pe cat posibil, sa le respecti. Astfel copilului i se va face foame la oreele respective si nu vei mai fi nevoita sa incerci sa il convingi sa manance.


De retinut:
nu este recomandat sa ii administrezi vitamine copilului tau fara sa ceri sfatul unui medic, deoarece dupa o anumita perioada micutul se poate ingrasa excesiv.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului