Cresterea copilului

#curatenie #gradinarit #responsabilitate #copil #parinti

Responsabilitati casnice potrivite pentru orice copil

Responsabilitatile casnice il invata pe copil sa fie ordonat, organizat si mai ales, independent. De aceea este foarte important ca un copil sa invete sa se ingrijeasca de diverse lucruri. De asemenea, daca ii oferi cateva responsabilitati copilului tau nu inseamna ca il exploatezi sau ca ii stirbesti copilaria. Daca faci lucrurile cu masura, copilul tau va avea numai de invatat.
 

Responsabilitati pentru prescolari
 

Curatarea jucariilor

 

Iti aduci aminte cat de distractiv era sa le faci baie papusilor sau sa te joci cu taticul de-a spalatoria de masini? Curatarea si ordonarea jucariilor il va invata pe copil sa pretuiasca mai mult lucrurile pe care le are si faptul ca acestea nu constituie un drept al sau, ci un privilegiu . In plus, aceasta sarcina iti da ocazia sa il inveti pe copil cum sa fie mai organizat. In primul rand, ordonati-le in cosuri diferite, in fuctie de materialele din care sunt confectionate. Invata-l cum sa le curete si faceti acest lucrul periodic, intr-un mod distractiv.
 

Asezarea mesei

 

Chiar daca micutul tau nu se poate descurca sa transporte dintr-un loc in altul obiectele mai fragile, cum ar fi paharele sau farfuriile, ii poti invata da in grija obiectele mai solide, ca de exemplu tacamurile. Invata-l pe copilul tau care este locul fiecarui obiect pe masa si de asemenea, incepe sa ii arati cum sa foloseasca in mod corect cutitul, furculita, lingura etc. In felul acesta, ii mai dai inca o lectie importanta, cea a bunelor maniere. In plus, pentru a face lucrurile putin mai distractive, incurajeaza-l pe copilul tau sa decoreze masa intr-un mod ingenios, in functie de eveniment si de propriile idei.
 

Strangerea mesei

 

Invata-l sa isi stranga si masa in urma sa: copilul isi poate spala singur farfuria, tacamurile si paharele, daca acestea nu sunt mult prea murdare sau daca nu necesita mai multa insistenta si atentie. Lasa-l sa se joace cu clabucul din chiuveta, chiar daca acest lucru iti va incurca putin treaba prin bucatarie. De asemenea, roaga-i pe ceilalti membri ai familiei sa ii dea un exemplu bun de urmat micutului, ajutandu-te fiecare la strangerea mesei.
 

Stergerea prafului de pe mobila

 

Chiar daca micutul tau nu poate ajunge in cele mai inalte colturi ale mobilei, asta nu inseamna ca nu poate sa invete, treptat treptat, cum sa isi intretina mobila. Incepe din camera copilului si concentreaza-te pe aceasta zona: invata-l cum sa stearga praful de pe mobila din casa: dulapior, masa, scaune etc. Cere-i ajutorul atunci cand va pregatiti pentru o curatenie generala in casa.
 

Spalarea rufelor

 

Micutul tau nu are puterea sa spele rufele si probabil ca tu oricum folosesti masina de spalat, fara sa mai speli rufele la mana. Invata-l pe micutul tau sa isi puna hainele murdare in cosul destinat acestora si de asemenea, invata-l cum sa isi aseze rufele curate la loc in dulap.
 

Responsabilitati pentru scolarii mici
 

Mersul la cumparaturi

 

Mersul la cumparaturi reprezinta pentru multi dintre copii o bucurie, mai ales atunci cand le ramane si lor cativa banuri pentru a-i pune la pusculita. Copilul tau este destul de mare si trebuie sa ii arati ca ai incredere in acesta.

Un drum pana la magazinul de la colt sau pana la piata cea mai apropiata ar trebui sa faca parte din sarcinile acestuia in gospodarie. Nu il ingreuna insa cu prea multe lucruri pe care sa le aduca acasa si incearca sa il motivezi putin: niste banuti in plus sau bomboane pot reprezenta pentru copil motivul ideal pentru a merge la cumparaturi. In plus, poti incepe sa il inveti incet incet cum sa isi administereze banii.
 

Ingrijirea animalelor de casa

 

Majoritatea copiilor isi doresc sa aiba in casa cel putin un animalut, insa ingrjirea acestuia cere timp si destul de multa responsabilitate. Aceasta poate fi ocazia perfecta pentru a-l invata pe micutul tau ce inseamna sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce isi doreste. In plus, il ajuti sa isi dezvolte simtul compasiunii si afectiunii pentru animale.
 

Curatarea geamurilor si a oglinzilor

 

Aici trebuie neaparat sa ii oferi un instructaj complet, pentru a preveni accidentarea sau intoxicarea cu produse chimice. Invata-l sa se spele bine pe maini dupa ce a folosit produsele de curatat si sa se sprijine de ceva solid inainte de a se inalta sa curete oglinzile sau geamurile.
 

Responsabilitati pentru scolarii mari
 

Scoaterea cainelui la plimbare

 

Daca atunci cand era mic, nu aveai incredere sa isi lasi copilul sa scoata si cainele din casa pentru o plimbare, acum a venit momentul sa ii arati increderea ta si sa ii oferi si aceasta responsabilitate. Asigura-te ca il inveti principalele reguli de siguranta inainte ca acesta sa iasa din casa.
 

Sortarea rufelor pentru spalat

 

Daca l-ai invatat pe micutul tau cum sa isi aseze singur rufele murdare in cosul de spalat, ai putea sa il inveti si cum sa isi sorteze rufele pentru masina de spalat. Invata-l cum puteti sa sortati rufele in functie de culori, de materiale sau de utilitatea hainelor respective.


Folosirea aspiratorului

 

Este timpul sa il indemni pe copilul tau sa invete sa dea cu aspiratorul prin casa, mai ales prin camera sa. Arata-i inainte cum sa manuiasca aspiratorul, daca acesta este destul de mare si greoi.
 

Gradinarit

 

Pentru unii, gradinaritul este o pasiune, insa aceasta activitate cultiva inclinatiile catre frumos si il invata pe copilul tau sa fie grijuliu, rabdator si atent. Simpla ingrijire a florilor din gradina casei poate constitui o activitate relaxanta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare