Cresterea copilului

#televizor #copil #educatie #parinti #tv

Televizorul afecteaza relatia dintre parinti si copii

De cate ori nu ai lasat televizorul deschis, fara sa vizionezi neaparat un program anume? Cercetatorii au demonstrat insa ca zgomotul de fundal al televizorului are influente negative asupra relatiei dintre copii si parinti.


Conform studiilor, s-a observat faptul ca atunci cand televizorul era pornit, calitatea interactiunilor dintre copii si parinti a fost influentata in mod negativ. Studiul devine unul relevant, in conditiile in care multe persoane au recunoscut faptul ca obisnuiesc sa lase televizorul deschis, doar penbtru a avea un zgomot de fundal.

Studiul a fost efectuat la Universitatea din Massachusetts, in anul 2009. Acesta a cuprins aproximativ 50 de copii, cu varsta intre 1 an si 3 ani, fiecare fiind insotit de cate un parinte. Jumatate de ora, copiii au stat alaturi de parinti intr-o camera de joaca, fara televizor. In cealalta jumatate de ora, parintii au ales sa deschida televizorul si sa urmareasca un program destinat adultilor, chiar daca era vorba despre un film sau o emisiune tv.

Cercetatorii au observat cat de des parintii si copiii interactionau, cat de activi erau parintii atunci cand copilul se juca si daca parintii si copiii reuseau sa comunice in mod eficient, raspunzandu-si cerintelor si dorintelor.

Atunci cand televizorul era deschis, cercetatorii au observat cum parintii petreceau aproximativ cu 20% mai putin timp oferind atentie copilului, devenind pasivi si indrumandu-i pe micuti sa se joace singuri.

De asemenea, s-a observat cum televizorul avea efecte negative si asupra comportamentului copilului, acesta isi intrerupea jocul, chiar si atunci cand nu acorda nicio atentie televizorului. Puterea de concentrare asupra jocului scadea atunci cand televizorul era deschis.

Televizorul ca zgomot de fundal incurajeaza copilul sa faca abuz de timpul petrecut in fata acestuia. S-a demonstrat stiintific faptul ca televizorul reprezinta una dintre principalele cauze pentru alimentatia incorecta si obezitate a copiilor, incurajand consumul de snakcsuri si bauturi carbogazoase .

Mai grav decat atat, copiii care petrec timp in fata televizorului nu au timp sa se bucure si de alte activitati mai educative. Dependenta de televizor, dar si de jocurile video, duce la un comportament anti-social si chiar violent. Studiul de mai sus dovedeste astfel influenta majora pe care o are televizorul in viata copilului, mai ales daca este introdus de la o varsta frageda. Citeste mai multe despre efectele negative ale televizorului asupra copilului in articolul  Copiii si televizorul.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului