Cresterea copilului

#copil hartuit #semne ale bullyingului #bullying copii #bullying in gradinita #bullying in scoli #bullying #hartuire

10 semne tacute ale bullying-ului. Cum iti dai seama din comportamentul copilului daca este hartuit

Bullying-ul a devenit un comportament tot mai des intalnit atat in randul adultilor, cat mai ales al copiilor. Iar cei mici rareori discuta despre aspectele negative care li se intampla. De aceea, este bine sa cunosti cele 10 semne tacute ale bullying-ului pentru a observa daca copilul tau este hartuit.

1. Scaderea dorintei de a merge la scoala

Scoala reprezinta poate principalul loc in care copii sunt supusi hartuirii, de aceea, in cazul in care observi o reticenta a copilului tau de a merge la scoala, este bine sa cauti motivele. Acorda atentie scuzelor pe care le ofera pentru a ramane acasa si discuta cu cadrele didactice despre frecventa scoala si modul in care se manifesta in clasa.

2. Schimbari ale cercului de prieteni

Pierderea, schimbarea sau reticenta de a iesi cu prietenii candva apropiati, mai ales in cazul adolescentilor, pot reprezenta semne ale unor agresiuni petrecute in cercul de prieteni. Este recomandat sa pastrezi legatura cu parintii prietenilor copilului tau pentru a iti da seama daca acesta este indepartat de la diverse evenimente.

3. Scaderea interactiunii cu familia

Un alt semnal de alarma il reprezinta scaderea dorintei de a petrece timp cu familia, inchiderea in sine si dorinta de a petrece cat mai mult timp singur, in propria camera.

4. Cresterea sau diminuarea interesului pentru dispozitivele electronice

Bullying-ul poate fi realizat si in mediul virtual, iar in cazul in care copilul tau este supus acestei hartuiri in online vei putea observa una dintre cele doua situatii: fie devine mai atras de dispozitivele electronice, fie ii scade brusc interesul fata de acestea.

5. Frecvente dureri de cap si de stomac

Stresul si anxietatea pot aparea de multe ori si in urma unor agresiuni repetate, iar in cazul copiilor acestea se pot manifesta fizic prin dureri de cap si de stomac frecvente. Totodata, astfel de dureri pot fi uneori false si folosite ca scuze pentru a se retrage din diverse activitati sociale.

6. Somn mai tumultos

In cazul in care sunt supusi bullying-ului, copii devin stresati si epuizati, fapt care se manifesta de multe ori si prin aparitia tulburarilor de somn. Incearca sa acorzi atentie modului in care se manifesta copilul tau in fiecare dimineata pentru a iti da seama daca a avut un somn odihnitor sau nu.

7. Reactii emotionale intense

Daca copilul tau manifesta reactii emotionale diferite si intense atunci cand aveti conversatii in legatura cu diverse activitati sociale sau scolare, acest lucru poate reprezenta un semn privind diverse agresiuni petrecute in grupurile respective.

8. Semne de agresiune pe corp sau haine

Aparitia constanta a unor diferite semne precum vanatai, zgarieturi sau haine rupte, precum si lipsa dorintei de a discuta despre acestea, reprezinta semne clare de hartuire a copilului la locul de joaca sau la scoala.

9. Adoptarea unor pozitii de victima

In general, in cazul in care sunt supusi bullying-ului, copii ajung sa se considere inferiori si sa adopte pozitii de victima. Printre astfel de exemple se numara mersul cu capul in jos sau diminuarea dorintei de a discuta cu persoanele din jur.

10. Atentie suplimentara daca este „noul copil”

Atunci cand il transferi intr-o noua clasa, gradinita sau scoala si devine „noul copil”, incearca sa monitorizezi inca de la inceput modul in care este integrat in noul colectiv. Iar daca este mai micut, poti chiar sa discuti inainte cu cadrul didactic pentru a-l ajuta sa se adapteze mai usor.

Sursa foto: pxhere.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare