Cresterea copilului

#jocuri educative copii # jocuri educative

3 aspecte esentiale in alegerea jocurilor educative pentru copii

Este un lucru cunoscut faptul ca cei mici adora jucariile si jocurile. Ele sunt o sursa importanta de distractie, precum si de dezvoltare. De aceea, cea mai buna metoda prin care noi, adultii, ii putem educa pe copiii nostri este prin jucarii si jocuri educative. Si totusi, din multitudinea de jucarii si jocuri de pe piata, cum ne asiguram ca facem alegerea corecta pentru copiii nostri?

Multi parinti prefera sa investeasca in jocuri educative, decat sa arunce cu banii pe jucarii marunte, de care cei mici se plictisesc rapid si de pe urma carora nu invata nimic util.

Atunci cand alegem jocuri educative pentru copii este important sa tinem cont de 3 aspecte esentiale daca vrem sa facem cea mai buna alegere pentru copiii nostri.

1. Varsta copilului

Jocurile si jucariile educative sunt gandite si concepute in functie de categoria de varsta a copiilor. Daca pentru cei mici, cu varsta cuprinsa intre 0-5 ani, cel mai important este sa invete lucruri de baza precum literele, cifrele, formele si culorile, copiii mai mari, de peste 5 ani, incep sa se familiarizeze cu mediul, sa descopere notiuni mai complexe de fizica, geografie, biologie sau matematica, devenind mai constienti si mai ancorati in realitate. De aceea, atunci cand alegem jocurile educative este bine sa tinem cont de varsta copilului pentru a alege exact acele jocuri care raspund nevoilor si intereselor lui.

2. Beneficiile jocurilor

Jocurile educative sunt diverse si ofera copiilor reale beneficii in functie de tipul acestora. Astfel, jocurile educative sunt gandite si concepute pentru a dezvolta copiilor abilitati diferite. Spre exemplu, jocurile creative, cum sunt jocurile de rol sau instrumentele muzicale, ii ajuta pe copii sa isi dezvolte imaginatia, creativiatea si abilitatile de comunicare. Exista si jucarii mai complexe care ii invata pe cei mici notiuni de stiinta, tehnica, inginerie, arta si matematica. Aceste jucarii se numesc jucarii STEAM si sunt concepute pentru a-i pregati pe copii sa devina responsabili si independenti, sa gaseasca solutii si sa fie deschisi pentru o noua viziune asupra lumii inconjuratoare.

3. Materialul jocurilor

Majoritatea jocurilor sunt fabricate din plastic, un material destul de durabil. Exista si jocuri din lemn, care, desi sunt mai scumpe, sunt ecologice si sunt mult mai rezistente decat celelalte jucarii din alte materiale. Jucariile din carton sunt mai ieftine, dar sunt mai usor de uzat, de aceea este important sa avem grija de ele. Exista si jocuri din spuma EVA, care sunt foarte flexibile, fiind o alternativa de joaca eco-friendly. Acestea sunt cele mai sigure pentru copii, intrucat sunt foarte usoare si nu pun in pericol sanatatea sau viata copiilor, mai ales ca sunt fabricate dintr-un material non-toxic.

Daca tinem cont de aceste 3 aspecte esentiale, cu siguranta ca vom face cea mai buna alegere pentru copiii nostri in materie de jocuri educative. Este important sa intelegem ca jocurile educative nu numai ca ii distreaza pe copii, dar ii si dezvolta armonios. De aceea, ceea ce alegem pentru ei cat sunt mici va face diferenta in educarea si dezvoltarea lor mai tarziu in viata.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului