Cresterea copilului

#reguli #educatie #autoritate parinti #pragmatism

3 idei sa-ti educi copilul in mod pragmatic

Educatia copiilor reprezinta una dintre cele mai grele sarcini pe care o au de indeplinit parintii si, uneori, pentru ca rezultatele sa fie imbucuratoare, comportamentul acestora trebuie sa fie pragmatic. Prea multa libertate acordata celui mic poate reprezenta cauza principala a obrazniciei copilului, care se poate transforma in huliganism in adolescenta. Iata cateva moduri prin care sa educi copilul, fara a fi prea permisiv cu acesta.

1 Stabileste si respecta regulile

Viata agitata, programul incarcat la munca si oboseala de dupa serviciu reprezinta pentru multi parinti scuza in spatele careia ascund educatia defectuoasa a copiilor. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, este recomandat sa stabilesti un set de reguli impreuna cu cel mic, de care sa tineti cont in fiecare zi.

Asadar, pentru ca micutul sa nu devina lenes, este ideal sa faci un program de curatenie, o zi din saptamana cand sa puneti la punct intrega casa. In plus, este bine ca cel mic sa invete sa te asculte. Asa ca educa-l sa se culce la o anumita ora in fiecare seara si nu-l lasa sa depaseasca timpul stabilit. Rugamintile lui nu ar trebui sa te impresioneze, pentru ca altfel se creeaza un precedent, iar copilul va sti ca, in cele din urma, poate face cum vrea el.

De asemenea, este recomandat ca si partenerul de viata sa fie de acord cu tine atunci cand ii spui ceva copilului si sa nu ii tina partea. In sens contrar, copilul va deveni alintat.

2 Rezolva conflictele, folosindu-te de argumente

Sunt multi parinti care mai bine accepta toate mofturile copiilor decat sa se certe cu ei. Aceasta atitudine permisiva vine de cele mai multe ori din frustrarile acumulate in copilaria lor, cand au fost crescuti intr-un mod prea strict.

Astfel, parintii devin mai indulgenti cu cei mici, ceea ce uneori duce la rebeliune. Este recomandat ca parintii sa isi impuna punctul de vedere in fata copiilor, insa intr-un mod argumentat, astfel incat acestia sa inteleaga de ce parintii au dreptate.

3 Inainte de a-i fi prieten copilului, fii parintele lui

In incercarea de a stabili o relatie apropiata cu cei mici, parintii isi uita uneori rolul de baza si devin prietenii copiilor. Insa un prieten nu ii poate spune copilului "nu ai voie sa faci asta".

Astfel, parintii isi pierd autoritatea in fata celor mici si ajung sa ii scape de sub control. Asadar, inainte de a fi prietenul copilului tau, nu uita ca ii esti parinte.

Sursa foto: health-local.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare