Cresterea copilului

#parinti #comunicare #petreceri #adolescenti #comparatie

3 lucruri pe care adolescentul ar vrea sa le stii

Adolescentii si parintii pot fi uneori precum soarecele si pisica, iar in momentul in care incapatanarea tinerilor se intalneste cu intransigenta celor mari apar primele probleme de comunicare. Adolescentii considera ca nu sunt intelesi de parinti, iar, la randul lor, parintii considera ca tinerii le ies prea des din cuvant. In sufletul sau, fiecare adolescent ar vrea ca parintii sa stie anumite lucruri despre el, lucruri care il dor sau il intristeaza, dar pe care nu indrazneste sa le comunice.

1 Adolescentul uraste sa fie comparat cu altii

Fiecare adolescent se considera special si, chiar daca stie ca este iubit de parintii lui, nu intelege de ce atunci cand greseste este automat comparat cu alti adolescenti, aparent mai buni decat el. "De ce nu poti invata la fel de bine ca sora ta?", "Verisorul tau o asculta intotdeauna pe matusa, tu ce ce nu ma asculti?" sunt doar doua exemple de comparatii pe care adolescentii le urasc.

Psihologii explica faptul ca acest tip de comparatii ii fac pe adolescenti sa isi piarda increderea in ei si sa se simta inferiori in fata altor tineri de varsta lor.

2 Adolescentul vrea sa socializeze mai mult

Pentru adolescenti, socializarea si apartenenta la un grup de prieteni sunt aspecte esentiale in construirea imaginii si ar vrea sa stie si parintii lor acest fapt. Daca unui adolescent i se intampla frecvent sa nu fie lasat de parinti sa iasa cu prietenii in oras, poate fi exclus din anturaj, iar acest gand il sperie cel mai tare.

Cercetatorii de la Universitatea California, din SUA, au descoperit ca respingerea sociala doare la fel de mult precum o lovitura. Explicatia vine din faptul ca sentimentele puternice induse de respingerea sociala activeaza aceleasi regiuni ale creierului precum senzatiile de durere fizica.

3 Adolescentul vrea sa experimenteze "senzatii tari"

In perioada adolescentei, activitatile riscante sunt mult mai tentante decat in alte perioade ale vietii, tocmai de aceea tinerii sunt atrasi de sporturile extreme si vor sa experimenteze "senzatii tari". Adolescentii ar vrea ca parintii lor sa stie acest lucru, sa stie ca sunt dornici de adrenalina. In acest fel, nu ar mai fi nevoiti sa se ascunda de parinti si sa-i minta.

Studiile arata ca in perioada adolescentei, o anumita regiune a creierului este mai activa decat de obicei, de aceea nevoia de adrenalina este mai mare.

Sursa foto: aspireparents.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare