Cresterea copilului

#parinte #minciuna #scoala #familie #educatie #copil

3 reguli in educatia copilului pe care trebuie sa le incalci

Fiecare parinte are un set de reguli de care tine cont atunci cand vine vorba de educatia copiilor, insa unele dintre acestea sunt valabile pentru majoritatea familiilor: copilul trebuie laudat atunci cand face o fapta buna , cei mici trebuie sa se poarte politicos cu fratii lor si lista poate continua. Stiai insa ca exista anumite reguli care au un efect invers? Iata care sunt acestea.

1. Cand fratii se cearta intre ei, cel mai bine este sa ii desparti - FALS

Este mai bine pentru frati sa se certe, decat sa se joace linistit, dar separati. Statisticile indica faptul ca fratii sunt predispusi sa se certe mai mult intre ei, decat cu ceilalti prieteni, pentru ca vor sti intotdeauna ca vor fi acolo unul pentru celalalt, indiferent de ce anume s-ar intampla.

Poate fi intr-adevar dureros pentru tine sa fii martorul tuturor scenelor de cearta dinte copiii tai, insa cea mai inteleapta decizie ar fi sa ii lasi sa se desfasoare. Studiile au aratat faptul ca micutii care sunt despartiti si lasati sa se joace singuri, nu vor dezvolta, pe termen lung, o relatie prea stransa cu fratii sai. In schimb, copii care sunt lasati in voia lor, chiar daca au neintelegi, pe viitor vor avea o legatura mai puternica.

Cel mai bine ar fi sa incerci sa gasesti activitati care sa le fie pe plac amandurora, pentru a incerca sa previi cat mai mult eventualele conflicte.

2. Este bine sa il lauzi pe copilul tau cat mai des - FALS

Statisticile mentioneaza ca, daca ii vei spune incontinuu copilului tau cat de destept este, risti sa nu obtii rezultatele dorite. Este normal ca un parinte sa incerce sa mareasca increderea in sine a copilului sau, insa daca il vei lauda din orice lucru, acesta nu va sti cum sa reactioneze in fata dificultatilor.

Explicatia este una simpla: daca atunci cand indeplineste lucruri simple, tu il vei lauda incontinuu, in momentul in care se va confrunta cu situatii mai dificile, va renunta din prima, pentru ca va avea impresia ca nu va fi in stare sa duca respectiva problema pana la capat.

Incearca mai bine sa il lauzi constructiv. Spune-i cat de bine iti pare atunci cand gaseste solutii pentru exercitii complicate, provoaca-l oferindu-i sarcini care sa ii stimuleze mintea si incurajeaza-l, chiar si atunci cand intampina dificultati.

3. Nu este bine atunci cand copilul minte - FALS

Chiar daca sinceritatea este calitatea pe care orice parinte vrea sa o instaureze copilului sau, specialistii sustin ca minciunile pot fi chiar benefice pentru cei mici.

Copiii care reusesc sa ascunda adevarul dovedesc faptul ca sunt destul de dezvoltati din punct de vedere cognitiv pentru a-si fixa in minte atat ideea adevarului, cat si o alternativa a acestuia.

Totul are insa si o limita. De la varsta de 7 ani, copiii ar trebui sa renunte la acest obicei. In loc sa il pedepsesti pe cel mic pentru minciunile pe care le mai strecoara din cand in cand, ai putea avea o atitudine productiva. Pedepsele il vor invata cum sa ascunda si mai bine adevarul; daca insa i-ai explica faptul ca minciunile te ranesc si ca te-ai simti mult mai bine daca ar recunoaste adevarul, atunci ai sanse mai mari sa ii indepartezi de acest obicei. De ce? Copiii sunt foarte preocupati sa isi multumeasca parintii si sa primeasca aprecieri de la acestia.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare