Cresterea copilului

#educare copil #crestere copil #ingrijire copil

4 greseli frecvente si periculoase in disciplinarea copilului

Cu nervii de multe ori la pamant, obositi si impovarati de probleme, parintii nu au tot timpul rabdarea necesara sa aplice regulile corecte de disciplinare a copilului si cad prada celor mai nocive solutii pentru a-l determina sa ii asculte. Cu efect rapid in calmarea copilului, aceste masuri disciplinare gresite pot avea repercusiuni severe in dezvoltarea ulterioara a micutului.

1. Iti incalci propriile reguli

Ai urmat litera cartii si ai intocmit un plan bine pus la punct de reguli si pedepse in disciplinarea copilului, inca de cand era mic. Sistemul de reguli-pedepse este o tehnica buna de disciplinare, atat timp cat este respectat intotdeauna, indiferent de situatie. Daca ai inceput sa lasi garda jos si sa-i permiti copilului sa greseasca, fara a-l sanctiona conform sistemului, nu faci decat sa il confuzezi si sa deschizi "portita" pentru mai multe obraznicii si comportamente negative.

2. Il mituiesti

Este intotdeauna mai usor sa convingi copilul sa te asculte promitandu-i tot soiul de recompense si beneficii materiale. Este, poate, cea mai frecventa greseala pe care o fac parintii in disciplinarea copiilor. Conditionarea comportamentelor dezirabile sau a bunelor maniere de beneficii materiale creeaza un precedent periculos in disciplinarea lui. Risti sa cresti un copil iresponsabil si dependent de "fusta mamei".

3. Il lovesti

Nu exista parinte ai carui nervi sa nu fi fost intinsi la maximum de obrazniciile nenumarate ale copilului. In timp ce unii reusesc sa-si controleze cu succes furia, altii se lasa condusi de ea si ajung sa aplice cea mai dura lectie de disciplinare: violenta fizica. Este o masura gresita, care nu invata copilul nimic util, dar care il traumatizeaza si ii poate dezvolta numeroase probleme emotionale, pe termen lung.

4. Il ameninti

In loc sa ii expui toate consecintele comportamentului lui obraznic si sa ii explici de ce este gresit sa se comporte in felul in care o face, recurgi direct la amenintari menite sa ii induca starea de frica ce il face sa se potoleasca instantaneu. Gresit, spun specialistii, care avertizeaza ca teroarea nu este o masura disciplinara constructiva. Copilul este traumatizat si nu invata cum anume ar trebui sa se comporte potrivit in respectivele situatii.

 Sursa foto: momsmagazine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare