Cresterea copilului

#interdictii copii #dezvoltare copil #crestere copil #copil #parinti

4 lucruri pe care sa NU le interzici unui copil

Copiii au nevoie de libertate pentru a-si dezvolta personalitatea si pentru a se dezvolta armonios. Multi parinti au tendinta de a le interzice celor mici o multime de lucruri banale, pe care orice copil trebuie sa le faca la varsta respectiva. Iata patru lucruri pe care nu trebuie sa i le interzici niciodata unui copil.

1. Nu ii interzice sa manance singur

Multi parinti nu ii lasa pe cei mici sa manance singuri pentru a nu se murdari si a nu imprastia mancarea in jur. In mod normal, un copil incepe sa manance singur la varsta de 10-14 luni. Aceasta este si perioada in care, cei care sunt lasati sa manance singuri vor imprastia mancare pe jos, pe mobilier, etc. Acest lucru nu este tolerat de multe mame. Poate parea un lucru banal, insa aceasta provare a micultilor le afecteaza dezvoltarea, ducand la impiedicarea copilului de a-si dezvolta autonomia.

2. Nu ii interzice sa deseneze

Un alt lucru interzis adesea copiilor, de catre parinti este desenatul. Acestia nu le permit copiilor sa deseneze din teama de a nu murdari mobilierul de acuarele, de a nu se murdari ei sau de a nu scrie pe mobila. O alta temere a parintilor legata de acest subiect este toxicitatea creioanelor si cariocilor, pe care cei mici au tendinta de a le duce la gura.

Aceste lucruri pot fi insa evitate daca amenajezi un spatiu special in care cel mic sa poata desena in voie, il imbraci in haine adecvate acestei activitati si il supraveghezi indeaproape.

3. Nu ii interzice sa-si spuna parerea

Pe masura ce invata sa vorbeasca si creste, un copil incepe sa-si expuna punctul de vedere, legat de anumite subiecte. Este foarte important ca acesta sa fie ascultat si inteles si sa i se permita sa-si spuna punctul de vedere chiar daca nu esti de acord cu acesta. Dupa ce il asculti ii poti explica cum stau lucrurile in realitate si ce consecinte au faptele lui in functie de situatie, fara a avea un ton autoritar. Asadar, daca vrei sa fii respectat de cel mic invata sa-l respecti!

4. Nu ii interzice sa te ajute in ceea ce faci

Cand sunt mici, copiii isi doresc sa ii imite pe parinti. Acum aud insa cel mai des fraze precum: "Trebuie sa mai cresti!", "Nu ai voie!", "Nu te pricepi", "Esti prea mic!", "Pune aia la loc, sa nu o strici/spargi/versi", etc.

Toate aceste piedici puse de parinti copiilor, duce la instalarea fricii. Pe masura ce cresc insa, copiii nu vor mai simti dorinta de a-si ajuta parintii din teama de a nu gresi sau deoarece au invatat ca nu au voie, iar parintii au tendinta de a-i certa din nou, deoarece "Nu ma ajuti cu nimic in casa!".

Sursa foto: cutebabyz.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului