Cresterea copilului

#parinti #nume copil #alegere nume copil

4 trucuri pentru a alege numele potrivit pentru copilul tau

Studiile psihologice recente arata ca numele unei persoane influenteaza reactia celor din jur fata de aceasta si, implicit, destinul sau. De aceea este bine sa te gandesti de doua ori inainte de a alege numele copilului tau. Iata care sunt factorii cei mai influenti in alegerea corecta a numelui micutului tau!

1. Influenta familiei

Astepti un copil si te gandesti sa il botezi cu un nume al unei rude preferate. Ce faci insa cand numele ales de tine se potriveste ca nuca in perete cu numele de familie?

Sa spunem ca nou-nascutul va fi fata, iar matusa ta preferata se numeste Gratiela. In acelasi timp, numele vostru de familiei este Matahala. O domnisoara cu numele "Gratiela Matahala" va fi mai degraba tinta glumelor proaste, decat o "miss popularitate".

Daca tot vrei sa iti alegi respectul fata de matusa ta, intreab-o daca nu are si un alt nume de botez sau alege o varianta feminina a numelui sotului ei.

2. Nume de alint

Ori de cate ori ti-ai masat burtica, i-ai soptit bebelusului tot felul de nume de alint, insa acesta nu este un motiv sa i le oficializezi in certificatul de nastere. Strugurel poate suna amuzant in familie, dar va fi cel putin ciudat perceput in societate. Daca tot preferi nume de inspiratie florala sau vegetala sunt destule: Malin, Codrut etc., care sa lase si impresia unui alint perpetuat in timp.

3. Mostenirea populara

Intiparite in mostenirea culturala a fiecarui popor stau sute de nume folosite din antichitate si pana in prezent. Poti alege un prenume al copilului din aceasta categorie, dar ai grija sa rezoneze bine cu numele de familie si nu exagera cu stabilirea unui prenume complex.

"Florica Gherghina Dumitrita" ales doar pentru ca suna romaneste pare mult prea desuet in secolul XXI. Iarasi, modul in care numele si prenumele rezoneaza are o influenta in dezvoltarea copilului prin contorsionarea muschilor faciali in momentul rostirii. Astfel, un nume usor de pronuntat ii va da purtatorului sau o mai mare siguranta de sine.

4. Influenta culturala

Intr-un secol al comunicarii este firesc ca influenta altor culturi si a unor personaje fictive sa isi spuna cuvantul si in privinta numelor copiilor. Chiar daca studiile sociologice arata ca nou-nascutii din ultimele decenii poarta in proportie de 53% nume ale personajelor literare sau cinematografice, nu este recomandat sa te conformezi acestui trend. Alege un nume modern care sa aiba radacini intr-o mostenire culturala usor de identificat.

Sursa foto: pmb.berkeley.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului