Cresterea copilului

# greseli parenting #educare copil #crestere copil #parinti

5 fraze pe care sa nu le spui niciodata copilului

Orice parinte isi doreste ca cel mic sa-l asculte in permanenta, insa acest lucru nu se intampla niciodata. La fel, isi doreste sa fie inteles de copil cand este obosit sau nervos. De multe ori insa parintii arunca vorbe grele asupra copiilor fara ca macar sa realizeze acest lucru. Iar vorbele sunt cele care ii afecteaza cel mai mult pe copii atunci cand sunt nedrepte sau pur si simplu violente.

Copiii nu pot fi educati cu amenintari, cu frica sau prin a le impune sa faca un lucru in schimbul unui alt lucru. Este foarte important ca parintii sa acorde o importanta deosebita comunicarii cu cel mic, si sa-l trateze ca pe un adult. 

Iata insa cinci fraze pe care sa nu I le spui niciodata copilului tau!

1. “Nu mai plange! Esti baiat/fetita mare!”

Prin plans copiii isi varsa emotiile. Este foarte important ca atunci cand le vine sa planga sa fie intelesi si ascultati de parinti. Isi vor reveni rapid dupa si se vor simti mai bine. In niciun caz nmu trebuie sa-I spui unui copil sa nu planga, deoarece reprimarea emotiilor nu este benefica nici pentru copii nici pentru adulti.

2. “Pentru ca asa spun eu”

Cand unui copil ii este interzis un anumit lucru, cu siguranta va insista sa I se spuna care este motivul. In niciun caz nu trebuie sa-I spui copilului “pentru ca asa spun eu” in aceasta situatie. Trebuie sa-I explici frumos, ce se intampla daca face acel lucru, indiferent de varsta pe care o are. Daca ii explici calm, copilul va intelege. In schimb, daca ii spui “pentru ca asa spun eu” se va simti respins si debusolat, iar cu prima ocazie nu va ezita sa faca exact lucrul pe care i l-ai interzis.

3. “Taci din gura”

Aceasta fraza nu ar trebui folosita niciodata, sub nicio circumstanta, indiferent cine este interlocutorul. Cu atat mai putin in cazul copiilor. Stim ca cei mici vorbesc mult, au multe curiozitati nu se opresc din a pune intrebari. Daca vorbesti la telefon sau vrei sa citesti o pagina in liniste, explica-i copilului ca ai nevoie de 5 minute iar apoi ii vei raspunde la orice intrebare. Daca-i spui sa taca din gura nu vei face decat sa il indepartezi de tine, sa-l faci sa se inchida in el si sa nu mai comunice. Multi copii ajung sa sufere si de depresie din cauza acestui stil de parenting.

4. “Lasa-ma in pace”

La fel ca expresia “Taci din gura”, expresia “Lasa-ma in pace” nu are ce cauta in vocabularul unui parinte. Toti avem nevoie de momente de liniste si intimitate, insa prin folosirea expresiei “Lasa-ma in pace” nu faci decat sa-l frustrezi si sa-l indepartezi de tine. Va ajunge un adult anxios, inchis in el si lipsit de incredere.

5. “Vezi tu cand o sa ajunga tatal tau/mama ta acasa”

Din pacate aceasta amenintare este des folosita de multi parinti. Aceasta teama indusa copilului de un anumit parinte nu il va face sa se comporte asa cum iti doresti. Va evita sa faca numite lucruri de fata cu parintele respectiv si le va face cand nu este de fata, sau cand niciunul dintre parinti nu este de fata. In plus, amenintarea este o forma de abuz care isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. 

Foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare