Cresterea copilului

#somn #copil #parinti #greseli #educatie

5 greseli in adormirea copilului

tau, dar si pregatirea pentru acest moment reprezinta una dintre marile incercari prin care trebuie sa treci ca parinte. Nu reusesti sa te odihnesti bine in timpul noptii pentru ca micutul tau se trezeste plangand sau vine peste tine in pat si orice ai face, nu intelegi de ce acesta este atat de mofturos atunci cand vine vorba de somn. Desi urmezi toti pasii ca la carte, este posibil sa faci una dintre cele mai intalnite greseli in adormirea copilului.
 

 

Il culci pe copilul tau prea tarziu

 

Atunci cand copilul face nazuri inainte de culcare, una dintre solutiile la care recurg parintii este sa il oboseasca pe acesta mai mult, pentru ca astfel au imrpesia ca micutul va adormi mai repede. Nimic mai gresit.

Conform specialistilor, oboseala peste masura ii va induce copilului o stare de neliniste si de agitatie, determinandu-l pe acesta sa nu doarma bine si chiar sa se trezeasca mai devreme decat in mod normal.

Acelasi efect il au si orele tarzii de somn. Nu astepta pana cand copilul tau iti arata primele semne de oboseala, precum frecarea ochilor sau cascatul. Atunci s-ar putea sa fie deja prea tarziu. Ideal ar fi sa ii alcatuiesti copilului o rutina, o ora fixa de somn, pentru ca organismul sau se va linisti automat, odata ce si-a intrat in ritm. De asemenea, atentie la suprasolicitatrile din timpul zilei. Nu il incarca pe micut cu extra-activitati, pentru ca oboseala in exces il va tine treaz.
 

Il legeni pentru a adormi
 

Ai fost incantat atunci cand ai observat ca miscarile lente ale leaganului sau ale bratelor tale il adorm pe copil si te-ai gandit ca te poti folosi de acest truc de fiecare data cand vrei sa il adormi pe micutul tau. Cu toate acestea, somnul de genul acesta nu este chiar cel mai odihnitor, pentru ca miscarea continua nu ii va permite copilului sa doarma profund, ci mai degraba il va mentine intr-o stare de veghe.

Aceste trucuri sunt ideale pentru somnul de dupa-amiaza, insa cel mai indicat ar fi sa renunti la miscarea de leganare imediat ce copilul a adormit. In felul acesta, va dormi fara sa se mai trezeasca in miezul noptii.
 

Il adormi cu ajutorul muzicii sau a jucariilor muzicale
 

Elimina jucariile sau muzica ce i-ar distrage atentia bebelusului, in loc sa il ajute sa doarma. Copilul trebuie sa doarma intr-o , fara sa fie inconjurat de jucarii agatate de patut , care se rotesc sau emit diferite sunete si lumini. Sunt sanse mari ca acesta sa observe indelung miscarile respective si sa nu mai adoarma in timp util.

Copilul ar trebui sa faca diferenta intre somnul de dupa-amiaza si somnul de seara, asa ca ar fi indicat ca, pe timpul zilei, sa lasi camera luminata, iar noaptea sa tragi draperiile. Pentru copiii care se sperie de intuneric, o lampa de veghe este suficienta pentru a lumina camera .
 

Sari peste rutina de pregatire pentru culcare
 

Povestea dinainte de culcare, o baie calda sau un pahar cu lapte cald reprezinta mai mult decat niste obiceiuri dragute intre parinti si copil. Inceperea pregatirilor pentru culcare il anunta pe copilul tau ca este timpul sa se odihneasca. Micutul stie ca dupa toate pregatirile va merge la culcare asa ca automat se va linisti.

Daca sari insa peste aceste etape, acesta nu va sti la ce sa se astepte si se va purta in continuare cum va dori, pentru ca  ora de culcare nu a sosit inca. Chiar daca esti ocupat, acorda-ti o jumatate de ora pentru a-l pregati pe copilul tau pentru somn, prin activitati menite sa il relaxeze, nu sa il agite si mai tare.
 

Ii schimbi obiceiurile in functie de preferintele acestuia
 

Poate ca intr-o seara micutul nu vroia sa adoarma, asa ca te-ai hotarat sa il iei in patul tau pentru a-l adormi alaturi de parinti. Ai repetat acest obicei pentru cateva zile, insa apoi te-ai gandit ca este timpul ca micutul sa doarma in patutul sau. Copilul adora sa adoarma impreuna cu parintii sai si refuza sa ramana in camera sa pe timpul noptii. Desi totul a pornit ca un truc de moment, iata ca nu reusesti sa mai dobandesti intimitatea pe care ti-o doreai si linistea copilului tau.

In acel moment, deja este prea tarziu. Regulile trebuie stabilite inca de la inceput. Daca micutul se opune si nu vrea sa ramana in patut, stai cu acesta in camera sa si explica-i faptul ca asa cum mami si tati au patul lor, asa si copilul trebuie sa doarma in patutul sau.

In schimb, spune-i ca isi poate petrece diminetile la voi in dormitor, un film vizionat impreuna dis -de-dimineata sau micul-dejun in pat, in weekend, fiind momente speciale pe care le puteti imparti. Nu instaura niste obiceiuri temporare pe care nu ai de gand sa le pastrezi mai tarziu, caci vei reusi doar sa ii dai peste cap programul copilului tau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului