Cresterea copilului

#mituri #adolescenti #internet #mituri adolesenti #mituri tehnologie #mesaje scrise

5 mituri ale efectelor tehnologiei asupra adolescentilor

Parintii adolescentilor se tem tot mai mult de amploarea pe care au luat-o internetul si platformele sociale. Cei mai multi dintre ei sunt ingrijorati de expunerea copiilor lor publicului larg si de nerespectarea datelor cu caracter personal. Cu toate acestea, Danah Boyd, cercetator media pe nisa adolescentilor si autoarea volumului "Este complicat" vorbeste despre faptul ca parintii sunt mai degraba speriati de mituri, nu de o realitate.

Iata care sunt cele mai populare miturile despre adolescenti si tehnologie:

1. Tehnologia creaza dependenta

Tinerii au, de fapt, dorinta de a fi mereu online. Adolescentii nu vor sa piarda niciun minut departe de prietenii lor. Iar retelele de socializare sunt modalitatea de a pastra legatura cu acestia. "Tinerii nu sunt dependenti de social media, ci sunt dependenti unul de celalalt", explica Boyd nevoia de a fi mereu conectat.

2. Mesaje text afecteaza inteligenta

Nimic nu este mai fals decat aceasta afirmatie. In realitate, mesajele text ii ajuta pe tineri sa-si imbunatateasca abilitatile de a scrie si de a citi. Studiile arata ca aceasta continuitate, dar si folosirea abrevierilor, contribuie la imbunatatirea nivelului de alfabetizare.

3. Lipsa de concentrare

Internetul ajuta adolescentii sa fie mai putini pasivi, sa se implice in dialoguri, sa dezbata diverse idei si sa interactioneze direct. In acest fel adolescentii isi creaza propriile limbaje si dialecte. Toate acestea sunt mai mult decat o incantare de moment, fiind un angajament constant la informare.

4. Adolescentii devin antisociali

Comunicarea online este pentru aceasta generatie poate chiar mai importanta decat cea prin mijloace mai conventionale. Nu ii refuza copilului tau accesul la comunicare. Mai bine invata-l sa puna pret si pe prietenii offline, pentru a fi capabil sa dezvolte relatii sanatoase.

5. Lipsa protectiei datelor personale

"In ultimii 3 ani, studentii mei mi-au transmis mesajul ca tinerii sunt de cele mai multe ori constienti de lipsa de confidentialitate pe care le-o ofera internetul. Ei inteleg protejarea datelor si categorizeaza fiecare zona din social media. Astfel, unele sunt profesionale, altele personale sau pentru scoala, iar altele sunt doar pentru prieteni", explica Sidneyeve Matrix, profesor de media la Universitatea Queen din Ontario.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului