Cresterea copilului

#sanatatea bebelusului #baie bebelus #febra copil #somn bebelusi #cresterea copilului

5 mituri periculoase pentru sanatatea bebelusului

Meseria de parinte se invata uneori din carti, alteori din experienta, iar de foarte multe ori din sfaturile si miturile populare. Exista o multime de leacuri babesti legate de modul de ingrijire a bebelusului pe care nu ar trebui sa le iei in seama, deoarece ar putea pune in pericol sanatatea celui mic. Iata top mituri de care trebuie sa te feresti atunci cand le primesti sub forma de sfaturi de la rude, bunici sau care se zvonesc prin popor!

1 Bebelusii trebuie sa faca baie zilnic

Acesta este un mit frecvent intalnit in ingrijirea bebelusului, care ar putea avea repercusiuni asupra sanatatii pielii sale. Copiii nu transpira si nici nu miros la fel ca adultii si nu au nevoie de bai zilnice.

Specialistii recomanda imbaierea micutului la un interval de 2-3 zile, pentru a evita riscul de piele uscata la copii.

2 Frectia cu alcool este eficiente impotriva febrei la bebelusi

Poate ca aceasta masura este eficienta la copiii maricei, insa la bebelusi este extrem de periculoasa. Alcoolul se absoarbe usor in piele, vaporii sunt inhalati cu usurinta, iar bebelusul poate intra in coma alcoolica. Nu trebuie sa inhaleze foarte multi vapori sau o cantitate prea mare de alcool aplicata pe piele pentru ca micutul sa intre in coma.

Si pielea bebelusului poate fi extrem de afectata. Ea este extrem de sensibila, iar aplicarea directa a alcoolului poate provoca arsuri si iritatii grave.

3 Nou nascutii si bebelusi mananca si dorm tot timpul

Este adevarat ca bebelusul petrece cea mai mare parte a unei zile mancand si dormind, insa este important sa fii atenta ca starea de somnolenta prelungita sa nu fie un simptom al unei afectiuni.

Pana si el are momente in care este alert si are chef de joaca, iar daca pare letargic sau apatic sau nu reactioneaza la zgomote si lumini puternice, mergi cu el la medic, deoarece nu este normal.

4 Nu aplica crema de protectie solara bebelusilor sub 6 luni

Se credea pana de curand ca bebelusii sub varsta de 6 luni au o piele mult prea sensibila pentru a putea fi dati cu o lotiune pentru protectie solara .

Medicii sustin ca efectele negative pe care le au razele ultraviolete asupra organismului reprezinta un pericol mai mare pentru sanatatea copilului , decat cel pe care il are crema cu factor de protectie solara asupra lui.

De asemenea, s-a demonstrat ca lucrurile nu stau chiar asa, iar daca parintii au grija sa foloseasca o crema speciala pentru pielea sensibila a bebelusului, acesta nu este expus niciunui risc.

5 Procesul de invatare incepe la scoala; bebelusul nu trebuie stresat cu invatarea

Invatarea la bebelusi incepe chiar din burtica. Nu trebuie sa astepti varsta scolara pentru a-l invata pe copil despre mediul inconjurator, sa scrie si sa citeasca. Acestea pot fi deprinse inca dinainte de a incepe scoala, iar primii pasi sunt facuti la varsta de bebelus, in timpul jocului cu diverse jucarii educationale, din momentul in care aranjeaza cuburile unul langa altul sau tine pentru prima data creionul in manuta.

Este important sa incurajezi invatarea la bebelusul tau prin alegerea jucariilor potrivite pentru varsta lui, dar si prin multa rabdare si petrecere a timpului alaturi de el.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului