Cresterea copilului

#parinti #copii

5 modalitati de a-ti impulsiona copilul

In momentul in care vrei sa il convingi pe copilul tau sa faca ceva, sa desfasoare o activitate, sa creada intr-o idee si sa urmeze pana la capat o decizie, este necesar sa faci cativa pasi care sa il ajute. Parintii sunt mentorii copiilor si sunt exemplele pe care acestia ii urmeaza in viata.


Asadar, parintii sunt cei mai in masura pentru a-l implulsiona pe copii sa actioneze intr-o directie si sa mearga pana la capat in acest sens.


Iata cum poti face acest lucru


Practica ceea ce sustii


Nimic nu se compara cu puterea exemplului si cu urmarea sfaturilor pe care tu le dai in fata unui copil. In momentul in care il inveti sa faca un lucru, cand ii sugerezi sa faca anumite schimbari sau sa inceapa o activitate, asigura-te ca el vede mai inainte de toate la tine aceste lucruri.


Ar fi total nepotrivit, spre exemplu, sa ii spui copilului sa citeasca foarte multe carti pentru ca asfel va primi foarte multe informatii si isi va dezvolta vocabularul, in timp ce tu sau celalalt parinte nu citeste decat, cel mult, un cotidian.


De asemenea, daca incerci sa il convingi ca sportul il va ajuta sa fie sanatos, iar tu esti o fire sedentara, nu vei avea succes in incercarea ta de a-l ambitiona sa faca acest lucru. Cel mai bine este sa practicati sport impreuna,  lucru care va va conecta mai mult.


Asteapta mai mult de la el


Un copil de la care parintii nu au asteptari, are foarte mari sanse sa devina lenes, delasator si lipsit de ambitie. Evident, nu trebuie sa ajungi in extrema in care incerci sa ii pui sa faca mai mult decat poate , dartrebuie  sa ii spui si sa ii dovedesti mereu ca el poate mai mult si ca din acest motiv ai si asteptari mai mari.


Ajuta-l sa vada imaginea per ansamblu


Roaga-l pe copilul tau sa scrie o scrisoare despre ei si despre cum se vede peste 5 ani , pentru ca vrea sa fie recunoscut, ce va face pentru a ajunge acolo unde isi doreste. In acest fel, copilul tau isi va deschide orizonturile si va constientiza care sunt eforturile pe care trebuie sa le depuna pentru a ajunge in locul in care isi doreste.


Incurajeaza-l sa-si stabileasca propriile teluri


In functie de varta pe care o are si de cat de mult poate intelege, discuta cu el despre optiunile pe care le are si incurajeaza-l sa isi stabileasca niste teluri. De exemplu, daca ii place sa picteze, discuta cu el despre posibilitatea deschiderii unei mini expozitii, daca face dans sportiv, discutati despre posibilitatea obtinerii unor medalii in urma participarii la concursuri, iar daca este pasionat de lectura, roaga-l sa stabileasca un numar de carti pe care doreste sa le citeasca pana la sfarsitul anului.


Treceti impreuna pe hartie toate dorintele si telurile sale si lipeste-le undeva deasupra biroului sau pentru a le avea mereu la indemana.


Aplauda-i eforturile


Atunci cand reuseste sa faca ceva bun, frumos si sa se intreaca pe sine, nu ezita sa il lauzi in fata rudelor si chiar a prietenilor. Un astfel de comportament il va impulsiona pe copilul tau sa devina mai bun, mai ambitios si mai focusat pe ceea ce isi doreste.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului