Cresterea copilului

#comunicare #libertate #adolescenta #critici #abordari adolescent #apropiere parinti

5 moduri prin care poti comunica mai bine cu adolescentul tau

Adeseori parintii se gandesc cu teama la anii in care micutii lor vor trece prin etapa adolescentei. Acea perioada in care el se transforma din copilul dragalas si ascultator intr-un adolescent rebel si distant, care le stie pe toate si care este mofturos din cale-afara. Nu trebuie sa disperi daca si tu treci prin acelasi supliciu. Iti poti imbunatati relatia cu adolescentul tau, cu ajutorul acestor cinci abordari de care trebuie sa tii cont.

1 Petreceti mai mult timp impreuna

Nu face greseala sa te distantezi de el in aceasta perioada critica pentru dezvoltarea lui ulterioara. Incearca sa il apropii de tine, petrecand mai mult timp impreuna. Ia-l la un meci de fotbal, plimbati-va cu bicicleta, du-l la o partida de pescuit, jucati-va pe calculator sau pe consola. Ideea este sa petreceti activitati placute impreuna.

2 Asculta-l

Cea mai buna metoda prin care poti sa iti intaresti legaturile emotionale cu adolescentul tau este sa il asculti. Lasa-l sa se exprime si tine seama de parerile lui. Daca are nevoie de un sfat, fii sigur ca ti-l va cere atunci cand va considera. Il poti indruma apoi catre drumul cel bun.

3 Arata-i ca te intereseaza preocuparile lui

Faptul ca esti obosit/a de la serviciu, nu inseamna ca nu poti petrece un timp de calitate alaturi de el. Vei ajunge sa ii cunosti prietenii, preferintele, dorintele si vei putea astfel sa comunici mult mai usor cu el. Drept rasplata, el isi va deschide sufletul mai mult spre tine si astfel veti avea o relatie mai buna.

4 Ofera-i putin spatiu

Desi granita dintre libertatea oferita de catre tine si libertatea totala, in care el crede ca poate face ce vrea, este destul firava, in adolescenta trebuie sa ii oferi ocazia sa descopere singur lumea inconjuratoare. Daca il tii din scurt, nu vei face decat sa il pui pe fuga atunci cand va avea ocazia.

5 Evita sa il critici

Cel mai usor este sa il critici. O alta abordare care trebuie evitata, caci nu vei face decat sa inrautatesti situatia. Adolescentii sunt incapatanati, asa ca rezista tentatiei de a-l critica. Are nevoie sa ii validezi alegerile sau macar sa i le accepti, iar daca vrei sa ii spui ca nu esti de acord cu anumite obiceiuri, fa-o intr-o maniera prietenoasa, astfel incat sa nu se simta discreditat.

Sursa foto: everydaylife.globalpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului