Cresterea copilului

#comunicare #parinti #violenta #copil

5 motive pentru care NU trebuie sa il lovesti pe copil

Aplicarea pedepselor corporale este inca un obicei des intalnit in tara noastra, in ciuda avertizarilor pe care autoritatile le fac, dar si a campaniilor impotriva violentei domestice existente. Din pacate, violenta fizica asupra copiilor are asupra acestora efecte psihice grave pe termen lung, asadar iata cateva dintre motivele pentru care nu trebuie sa lovesti un copil:


Va deveni violent


„Pentru ca mami si tati rezolva problemele prin bataie, asa trebuie sa o fac si eu!”. In mintea unui copil functioneaza foarte bine puterea exemplului, iar lucrurile de care se loveste acasa, cu parintii, le va pune in aplicare in societate. Astfel, este foarte posibil ca micutul tau sa se bata cu prietenii, colegii de scoala , vecinii sau tovarasii de joaca.


Nu va sti sa comunice


Daca nu ii explici clar unde a gresit si il bati fara sa discuti cu el, el va aplica aceeasi metoda atunci cand va avea ocazia, fara sa expuna problema  si sa incerce sa rezolve conflictul prin comunicare verbala . Discuta cu copilul tau inainte de orice, repeta-i unde a gresit ori de cate ori este nevoie, iar atunci cand nu intelege, aplica-i o pedeapsa care sa aiba legatura cu greseala.


Se va mentine la distanta de tine


Chiar si o singura palma data peste fata il va face pe copil sa dezvolte anumite sentimente negative pentru tine, sa te respinga si sa prefere alte persoane in defavoarea ta.  Acest comportament este unul absolut normal, deoarece el are nevoie de sentimentul de dragoste si protectie si nu de teama ca va fi pedepsit fizic.  Bataia creaza o bariera psihica intre copil si persoana care il loveste, asa ca incearca sa eviti cat se paote de mult aceasta varianta.


Isi va suprima emotiile negative


Furia, frustrarea si alte emotii negative pe care copilul le are in momentul in care este lovit, se acumuleaza in timp si pot erupe mai tarziu, asemenea unui vulcan . Acest lucru poate avea efecte negative asupra tuturor membrilor familiei, mai ales daca sentimentele se pot transforma in comportament negativ, deviant.


Va avea probleme cu increderea in sine


De teama sa nu faca sau sa nu zica ceva gresit, copilul tau isi poate dezvolta probleme cu increderea in sine si isi va reprima gandurile si actiunile intr-un mod care nu il vor ajuta deloc. Aceata problema il va impiedica sa se dezvolte social si emotional.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului