Cresterea copilului

#educatia copilului #greseli parinti #alimentatia copilului # greutate copil

6 greseli ale parintilor in alimentatia copilului

Greselile parintilor in alimentatia copiilor sunt extrem de frecvente si nu constau doar in tipurile de alimente cu care sunt hraniti, ci in modul in care li se face educatia alimentara sau in care micutii percep alimentele. Greselile pornesc din exteriorul bucatariei si se termina cu alimentele cu care sunt hraniti si ii predispun la obezitate. Iata ce nu trebuie sa faci cand vine vorba de dieta copilului tau!

1 Folosesti alimentele pe post de recompensa

Recompensarea copilului pentru buna purtare nu trebuie sa se faca sub forma alimentara sau in lucruri materiale. Un astfel de comportament favorizeaza aparitia obezitatii si dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase.

In plus, copilul va dori sa primeasca mereu ceva dulce sau mancarea preferata dupa fiecare fapta buna sau comportament pozitiv, ceea ce nu este de dorit. Alimentele nu trebuie conditionate de niciun fel de purtare.

2 Interzici complet dulciurile in meniul copilului

De frica supraponderalitatii si a obezitatii, parintii aleg sa nu mai dea deloc dulciuri copilului. E o masura extrema, care se va intoarce impotriva lor. Cu cat ii interzici mai mult sa manance un aliment, cu atat copilul il va dori mai mult si va gasi calea sa il consume, uneori abuziv.

Cel mai indicat este sa incerci sa ii dezvolti copilului o relatie adecvata cu astfel de alimente, sa il inveti sa le consume rational si sa cunoasca riscurile in caz de exces sau abuz.

3 Tii copilul departe de bucatarie

Bucataria este un spatiu periculos pentru un copil mic. Este plina de capcane la tot pasul: apa fierbinte, foc, cutit, cuptor incins etc. Chiar si asa, nu este indicat sa tii copilul departe de ea.

Dimpotriva, implicarea micutului in prepararea mancarurilor este primul pas spre o educatie alimentara sanatoasa si spre dobandirea unor principii sanatoase de viata.

4 Ii oferi prea multe gustari

Gustarile trebuie sa fie o completare a meselor principale, cu un aport minim de calorii si nu sa se transforme in mese principale. Cu cat lasi copilul sa rontaie mai mult, cu atat cantitatea de mancare pe care o consuma creste de la o zi la alta si este predispus la ingrasare.

Asigura-te ca mananca consistent la mesele principale si limiteaza-te la cel mult 2-3 gustari pe zi, care sa fie formate din alimente sanatoase !

5 Fortezi copilul sa manance tot din farfurie

Este una dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii. Obligarea micutului de a lua si ultima inghititura sau de a goli farfuria poate avea repercusiuni asupra felului in care isi dezvolta principiile alimentare.

Uneori, este mai bine sa ai incredere in copilul tau. Daca spune ca s-a saturat, inseamna ca asa este! Cu siguranta ca, daca a mancat prea putin, i se va face foame repede si va cere iar de mancare. Daca nu scade in greutate, nu prezinta simptome de boala si este activ si energic, inseamna ca micutul tau mananca suficient de bine si ca, poate portiile pe care i le dai sunt prea mari.

6 Ii lasi frau liber la bauturi racoritoare

Degeaba ai grija si te straduiesti sa ii dai sa pape doar alimente sanatoase sau sa aiba o alimentatie echilibrata , daca nu ai grija si de bauturile pe care le consuma. Copilul preia o multime de calorii inutile din bauturile dulci sau racoritoare din comert. Acestea pot fi la fel de nocive ca alimentele de tip junk-food.

Limiteaza consumul de bauturi racoritoare si incurajeaza-l sa bea mai multa apa sau sucuri de fructe , limonade, ceaiuri ori compoturi cu continut scazut de zahar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare