Cresterea copilului

# comportament copil #bune maniere copil # educatie copil #cearta familie

7 lucruri care NU trebuie facute in fata copilului

Chiar daca il vezi mic si incapabil sa inteleaga unele lucruri din jurul lui, copilul tau este mai istet decat crezi. La varste mici, acesta este ca un burete care absoarbe si reproduce nu numai informatii pe care le aude in jur, ci si comportamente. Micutului ii place sa-si imite in special parintii, astfel ca daca te vede ca bei alcool, fumezi, tipi sau lovesti pe cineva, nu va trece mult pana cand va face si el acelasi lucru.

1 Certuri

Pe de-o parte, tonul prea ridicat ale vocii si gesticulatiile alarmante ar putea speria copilul, i-ar pe de alta, l-ar putea invata sa se comporte la fel atunci cand va creste mare.

Cand este mic, el nu stie ca aceasta purtare este nociva si ca nimeni nu-si doreste sa treaca prin astfel de gesturi si interpreteaza totul ca fiind un model comportamental demn de urmat, atata timp cat il vede la tine.

2 Fumat

Pe langa faptul ca fumatul pasiv are numeroase efecte nocive si grave asupra sanatatii copilului, acesta ar putea prelua modelul de comportament mai devreme decat te-ai astepta. Nu te mira daca vezi ca cocheteaza cu pachetul de tigari si incearca sa o aprinda asa cum faci si tu. In mintea lui el are are impresia ca "daca mami face asta, inseamna ca este bine".

3 Violente fizice si emotionale

Orice urma de agresivitate sau violenta, fie ca e vorba de cea conjugala, familiala sau chiar de agresiuni asupra unui animalut, trebuie tinute departe de ochii celui mic. In caz contrar, eforturile tale de a-l educa intr-un spirit pozitiv, fara abuzuri fizice si emotionale, se dovedeste a fi in zadar. Nu ii poti spune copilului ca bataia nu este buna, atata timp cat tu nu crezi asta!

4 Injurat

Probabil ca te-ai surprins de multe ori spunandu-ti ca micutul tau oricum nu intelege ce inseamna injuraturile si ca nu este o problema daca iti mai scapa cate una din cand in cand.

Nu uita ca vocabularul unui copil inglobeaza in primul rand cuvinte pe care le aude frecvent in jurul lui. Chiar daca nu stie ce semnifica vorbele urate adresate altor persoane, el le poate rosti dupa tine si le poate scapa in contexte nu tocmai placute.

5 calculator sau televizor

Daca esti contaminata de virusul numit calculator sau televizor, nu il atrage si pe copilul tau in aceasta capcana extrem de periculoasa pentru dezvoltarea lui. Tu esti modelul lui si chiar daca vrei sau nu, el va dori ca atunci cand creste mare sa fie ca tine. Acest lucru inseamna ca iti va prelua, pe langa vocabular , si comportamentul. Iar excesul de tehnologie moderna dauneaza cresterii si dezvoltarii lui.

In plus, ele favorizeaza sedentarismul, adica lipsa de miscare, iar copilul trebuie crescut intr-un mediu cat mai activ si interactiv, astfel incat la varste mari sa nu fie nevoit sa se confrunte cu problema obezitatii sau supraponderalitatii.

6 Consumul excesiv de alcool

Nu lasa copilul sa vada ca bei foarte mult, cu atat mai putin sa te surprinda in stare de ebrietate. Pe langa faptul ca il poti traumatiza emotional, ii poti pune siguranta in pericol, din cauza lipsei de control asupra actiunilor.

7 Minciuni

Nu folosi niciodata minciuna pentru a iesi basma curata din nicio situatie. Nu face acest lucru nici cu cel mic, nici cu cei din jurul tau. Pe masura ce acesta creste, isi da seama de strategiile pe care le folosesti pentru a obtine avantaje si este posibil sa preia si el aceeasi metoda in interes personal. Nu poti avea prteentia de la copilul tau sa nu minta, atata timp cat tu o faci contant.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului