Cresterea copilului

#scandal #cearta #familie #copii

7 motive pentru care nu trebuie sa te certi in fata copiilor

Oboseala, stresul, lipsa banilor si, in general, greutatile de zi cu zi, pot crea o atmosfera tensionata intre parteneri care sa degenereze in conflicte deschise. Cand insa disputele scapa de sub control si de fata sunt si copiii apar problemele. Parintii trebuie sa evite pe cat posibil certurile in prezenta celor mici.

 

Iata cateva dintre motivele pentru care copiii nu trebuie sa auda discutiile celor mari:

Le provoaca anxietate

Pentru copii, cearta dintre parinti nu este deloc agreabila, creandu-le un sentiment puternic de insecuritate. Daca parintii se cearta inseamna ca au probleme, iar acest lucru ar putea duce la despartirea lor. Din acest motiv, cel mai indicat este ca atunci cand exista diferende care trebuie lamurite, acest lucru sa se faca intr-o alta incapere, departe de urechile celor mici.

Capata un sentiment de vina

Copilul isi concepe viata in mod egocentrist, astfel ca tot ceea ce se intampla in jurul sau in loveste direct. Din acest motiv, atunci cand va asista la o cearta in familie, se va simti cuprins de un puternic sentiment de vinovatie, imaginandu-si ca el este cauza discutiilor dintre parinti.

Ii da dreptate unuia dintre parinti

Copilul nu stie sa-si gestioneze emotiile, iar atunci cand devine martor la o disputa intre parinti va fi tentat sa ia partea unuia dintre acestia in incercarea de a rezolva problema. Acest lucru ar putea agrava si mai mult cearta dintre parinti, un motiv in plus de a evita astfel de discutii in fata sa.

Devine aliat al unuia dintre parinti

In egala masura, copilul care va asista la cearta parintilor va fi atras de partea sa de unul dintre acestia si folosit ca „arma” de santaj impotriva celuilalt sot. I se va atribui in acest fel o „pozitie” de adult, mult peste puterile sale.

Ii afecteaza dezvoltarea psiho-emotionala

Certurile sau tensiunea intre parinti, abuzul fizic sau emotional, lipsa de afectiune sau de comunicare intre membrii familiei sunt probleme care pot afecta dezvoltarea creierului copiilor. Un studiu recent al cercetatorilor de la University of East Anglia a aratat faptul ca in cazul adolescentilor care au avut parte de probleme in familie, in timpul copilariei, e mai probabil ca ei sa fie diagnosticati cu o boala psihiatrica, sa aiba un parinte afectat de o boala mentala sau sa aiba  o viziune negativa asupra vietii lor de familie.

Va imita comportamentele negative

In educarea unui copil nu sunt importante doar cuvintele. Comportamentul nostru de zi cu zi si modul in care relationam cu ceilalti conteaza foarte mult pentru caracterul sau. Daca cel mic este nevoit sa traiasca intr-un mediu tensionat, unde se tipa si se folosesc cuvinte urate in mod constant, va fi tentat sa copieze acest comportament.

Ii creeaza traume psiho-afective

Copilul nu este capabil sa-si interpreteze emotiile. Devenit martor la o cearta, s-ar putea declansa in el o reactie intarziata, cauzandu-i problemeine adolescenta in relatia cu ceilalti traduse prin timiditate sau, din contra, prin agresiune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului