Cresterea copilului

#somnul copilului #pozitie somn #somn linistit #temperatura camera #ora de culcare

7 trucuri prin care il poti face pe copil sa adoarma usor

Somnul linistit al copilului este un lucru la care spera toate mamicile. Totusi, momentul in care copilul reuseste sa adoarma, pare de multe ori foarte departat, chiar daca ora de culcare a trecut de multa vreme. Afla ce trebuie sa faci pentru a-l ajuta pe copil sa adoarma atunci cand trebuie.

Stabileste o rutina


In momentul in care obisnuiesti sa il duci pe copil la culcare, in fiecare zi la aceeasi ora, fara nicio exceptie, lucrurile se simplifica rapid. Daca totusi ii permiti copilului sa mearga la culcare atunci cand are chef, nu vei reusi decat sa iti faci viata mai grea. Stabileste un program clar de odihna inca de la o varsta frageda - in acest fel, organismul copilului va cere sa se odihneasca seara de seara, la aceeasi ora.
 

Evita mesele la ore tarzii


Daca ora de culcare a copilului este 9.30, ultima masa pe care acesta o serveste trebuie sa fie, cu aproximatie, la ora 8. Daca micutul are obiceiul sa manance mult si cu pofta, este foarte posibil ca acest lucru sa aiba un impact asupra starii sale. Asadar, copilul poate deveni brusc foarte agitat sau, din contra, i se poate face rau. In oricare dintre aceste doua situatii, iti va fi dificil sa il faci sa adoarma atunci cand trebuie.
 

Fa-i baita


Baile calde stimuleaza aparitia somnului, indiferent de varsta. Pregateste baia pentru copil si permite-i sa se rasfete si sa se relaxeze timp de 20 de minute in apa calda. In acest fel, este foarte posibil ca dupa ce copilul iese din baie si este bagat in pat, sub pilota calduroasa sa adoarma rapid.
 

Nu il agita


Cu o ora inainte de ora de culcare evita jocurile active si orice actiune care inseamna efort fizic sau agitatie. Cel mai bine este ca inainte de culcare sa il lasi pe copil sa asculte muzica, sa ii pui desenele animate preferate sau sa ii citesti o poveste. Aceste trucuri il vor ajuta pe copil sa adoarma mai repede si sa aiba un somn linistit .
 

Avertizeaza-l ca urmeaza sa mearga la culcare


Cand se apropie ora de culcare intreaba-l pe copil: "vrei sa te bagi in pat acum sau peste 5 minute?". In mod sigur copilul va prefera cea de-a doua varianta, dar macar va merge fara sa faca prea multe comentarii, avand in vedere ca i-ai oferit optiuni si ca el a decis.
 

Asigura confortul copilului


Lenjeria de pat trebuie sa fie din bumbac 100%, la fel si pijamalele pe care le poarta copilul. De asemenea, hainutele nu trebuie sa aiba etichete interioare care sa il zgarie, enerveze si agite pe copil. Pernele trebuie sa fie moi si pufoase, astfel incat copilul sa se bucure de un rasfat complet. In acelasi timp, temperatura camerei trebuie sa fie potrivita.
 

Ofera-i obiecte care sa-l linisteasca


Daca micutul tau se confrunta cu anumite temeri, ar fi bine sa ii lasi la indemana diverse obiecte care sa il linisteasca. De exemplu, o lanterna si un animalut de plus, de dimensiuni mari, ar trebui sa fie "ingredientele" perfecte in acest sens. Totusi, incearca sa il asiguri pe copil ca nu are de ce sa ii fie frica, ca nu exista monstri si ca atunci cand are nevoie te poate striga.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului