Cresterea copilului

#pedeapsa #copii #comportament

Accesele de furie la copii

Accesele de furie ale copiilor sunt un lucru destul de obisnuit la cei cu varste cuprinse intre 1 si 7 ani. Daca te confrunti cu o astfel de situatie nu este cazul sa disperi, ci sa gasesti solutii de rezolvare. Accesele de furie ale copilului tau pot fi indepartate in totalitate daca stii cum sa abordezi problema.


Aceste iesiri au loc de obicei din cauza unor frustrari, atunci cand copilul este foarte obosit sau atunci cand doreste sa obtina un lucru pe care parintii il refuza. Mai mult decat atat, unii copii prefera sa aiba aceste accese de furie in public, deoarece stiu ca parintii ii vor face pe plac pentru a evita situatiile jenante, mai ales atunci cand aceste iesiri implica urlete, tavaleala,  lovituri cu mainile si picioarele sau chiar aruncarea unor obiecte si jignirea persoanelor din jurul sau.


Cum procedezi cand copilul are accese de furie?


In primul rand, parintii trebuie sa isi pastreze calmul si sa nu raspunda pe acelasi ton acceselor de furie ale copilului. Unii psihologi recomanda parintilor sa isi imbratiseze copiii si sa ii faca sa se simta in siguranta, in timp ce altii considera ca parintii ar trebui sa isi ignore copiii in astfel de momente, pentru a descuraja acest comportament.  Indicat este sa incerci ambele variante pentru a vedea care functioneaza mai bine pentru copilulul tau.


Cand se termina accesul de furie, discuta cu micutul tau si explica-i ca acest tip de comportament nu ajuta pe nimeni si ca niciodata nu vei tolera un astfel de comportament. Intr-adevar, ca parinte, este greu sa sa pricepi ce isi doreste de fapt copilul si care este sursa nemultumirii sale, astfel ca de cele mai multe ori nu vei putea sa ii oferi ceea ce isi doreste. Tocmai de aceea, repeta-i de fiecare data cand are un acces de furie ca are mai multe sanse sa obtina ceea ce vrea daca are un comportament politicos si apeleaza la cuvintele "magice" (te rog frumos, multumesc etc).


Pedeapsa potrivita la momentul potrivit


Daca in urma mai multor discutii calme, in care i se explica motivele pentru care nu ar trebui sa mai aiba astfel de reactii, copilul nu raspunde intr-un mod pozitiv, este timpul sa abordezi problema dintr-un alt unghi:  pedeapsa.


Cel mai bine este sa ii aplici o pedeapsa care sa aiba legatura cu iesirile lui si atunci cand procedeaza intr-un astfel de mod. Daca ii aplici o pedeapsa dupa cateva ore de la incident s-ar putea sa nu rezolvi niciodata problema. Sunt sanse mari ca pana ajunge acasa sa uite ce nazbatie a facut si sa nu inteleaga schimbarea ta de atitudine, eventual dupa ce i-ai cumparat o inghetata sau ciocolata la intoarcerea spre casa.


De exemplu, daca are un acces de furie pentru ca nu il lasi la computer inca o jumatate de ora peste timpul stabilit initial, cel mai bine ar fi sa ii tai accesul la internet/computer timp de cateva zile.


De asemenea, daca are o astfel de criza in fata unui jucarii pentru ca vrea o papusa/masina, mergi imediat acasa si interzice-i dreptul de a se juca cu papusile sau masinutele pe care le are deja, pentru o zi intreaga.
Doar in acest fel copilul va invata ca problemele se rezolva cu mult calm, in urma unor discutii rationale si nu prin accese de furie.


Sursa foto : teenymanolo.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului