Cresterea copilului

#sinucidere #adolescenti #mituri adolescenti #sinucidere adolescenti

Adevarul din spatele miturilor sinuciderii la adolescenti

Adolescentii care isi iau viata reprezinta un subiect delicat, cu atat mai mult cu cat problemele lor apar pe fondul unor tulburari emotionale. Lipsiti de afectiune din partea parintilor, marginalizati de societate, instabili din punct de vedere emotional, tinerii care aleg singuri sa-si puna capat vietii reprezinta o reala problema.

Portalul Education.com a alcatuit o lista a miturilor legate de sinuciderea la adolescenti si adevarul din spatele lor.

Mit: Discutia cu un adolescent referitoare la sinucidere creste riscul de a-si lua viata

Realitate: Cand parintele ii vorbeste copilului sau despre sinucidere intr-un context apropiat, desi sumbru, cum ar fi o stire la televizor despre un adolescent sau un coleg de clasa care si-a luat viata, eventualele ganduri negre ale acestuia pot fi indepartate.

In aceasta etapa a vietii, comunicarea este extrem de importanta si nu trebuie ignorata. Arata-i respect si iubire adolescentului tau si discuta cu el, oferindu-i propria perspectiva, bazata pe informatiile pe care le cunosti, asupra a ceea ce ii impinge pe alti tineri sa recurga la asemenea gest.

Mit: Adolescentii din familii educate si cu o stare financiara buna nu se sinucid

Realitate: Gestul sinuciderii nu cunoaste granite socio-economice. Acest flagel apare in toate mediile sociale.

Mit: Adolescentii care ameninta cu sinuciderea nu o vor face, ci vor doar mai multa atentie

Realitate: Atunci cand adolescentul impartaseste cu tine ganduri legate de sinucidere este un semn de avertizare major pe care trebuie sa il iei in considerare cu seriozitate. Noua din zece adolescenti care se sinucid ofera indicii si semne foarte clare familiei, de aceea presupunerea ca acestia isi doresc doar mai multa atentie este gresita.

Mit: Toti adolescentii prezinta simptome de depresie, anxietate sau teama, de aceea este greu sa fie depistati aceia cu un risc crescut de sinucidere

Realitate: Desi este adevarat ca multi dintre tineri sunt stresati si se simt anxiosi, unul din cinci adolescenti se confrunta cu depresia. Fie din cauza unui esec in dragoste, fie ca nu are prieteni sau ca este marginalizat, aceasta afectiune contribuie la riscul de sinucidere. De aceea, adolescentii care trec printr-o astfel de stare trebuie sa fie ajutati imediat.

Sursa foto: cyberbullyhotline.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului