Cresterea copilului

#adolescent #educare adolescent #disciplinare adolescent

Adolescent rebel si obraznic? 4 sfaturi utile pentru disciplinarea lui

Disciplina copilului ti-a scapat, de ceva timp, din mana si te-ai trezit in postura de a creste un adolescent rebel, neascultator si mereu implicat in probleme? Chiar daca pare ca nu-ti mai poti salva copilul din acest cerc comportamental vicios, exista cateva trucuri la indemana prin care poti readuce adolescentul pe calea cea buna, a respectului si a bunei purtari.


1. Negociaza reguli si pedepse cu el!

Sistemul de reguli-pedepse de la varsta prescolara nu se poate aplica in cazul adolescentului, care, acum, are mai multa autonomie si capacitate proprie de decizie. Nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la reguli, ci doar ca trebuie sa le adaptezi varstei si dezvoltarii lui.

Daca sa le impui nu mai merge asa usor la aceasta varsta, poti implica adolescentul in stabilirea lor. Asezati-va la masa negocierii si stabiliti impreuna ce anume are voie si ce nu sa faca, dar si care sunt cele mai potrivite si rezonabile metode punitive pentru incalcarea lor.


2. Implica-te in viata lui, dar nu abuziv!

Nu trebuie sa intri complet in viata lui, dar nici nu trebuie sa lasi adolescentul sa-si faca de cap. Este important sa fii tot timpul la curent cu ce face, unde este, ce anturaj frecventeaza, dar sa o faci subtil, astfel incat sa nu para ca il controlezi si ca nu ai incredere in el.


3. Comunicati sincer, deschis si calm!

Evita sa tipi la adolescentul rebel. Tonul ridicat este iritant si ingreuneaza consolidarea relatiei cu copilul sau apropierea de el. Daca devii agresiv, il vei incuraja si pe el sa adopte o astfel de atitudine si va izbucni un scandal. Adopta un ton cat mai calm, dar ferm, si incearca sa eviti reprosurile si acuzatiile directe, caci nu ajuta in efortul de a-l disciplina. Foloseste intrebarile deschise in conversatiile cu el, astfel incat sa il provoci sa se deschida in fata ta si sa ai ocazia de a afla cauzele comportamentelor lui nesabuite. Afland cauza, il poti ajuta sa gaseasca si cele mai bune solutii pentru a le evita.


4. Fii parintele, nu prietenul lui!

Chiar daca este indicat sa aveti o relatie cat mai apropiata, bazata pe incredere reciproca, fii constient ca este un raport de autoritate intre voi si ca, in aceasta relatie, tu esti parintele, nu amicul lui. Uneori, trebuie fii in stare sa iei decizii si masuri care nu ii sunt pe plac.

Sursa foto: maryammohebbi.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top