Cresterea copilului

#adolescent #sex #mama #educatie sexuala #parinti

Adolescenta si prima experienta sexuala

Fie ca iti place sau nu, chiar si adolescenta ta viseaza la prima experienta sexuala. Ca parinte, poti alege sa te "ascunzi dupa perdea " sau poti opta pentru sanatatea fiicei tale. Un lucru este sigur; aceasta are nevoie de sfaturile unui adult pentru a elimina riscurile pe care le prezinta inceperea vietii sexuale.

 

Daca nu ai vorbit pana acum despre sex cu fetita ta, atunci perioada adolescentei ar putea fi momentul potrivit. Conform statisticilor, varsta la care copiii aleg sa isi inceapa viata sexuala a scazut, ajungand la aproximativ 16 ani.

Chiar daca ai impresia ca fata ta va astepta acest moment pana cand se va marita, de cele mai multe ori nu este asa. Marea iubire adolescentina, curiozitatea, dorinta de a intra in randul lumii sau a anturajului, toate acestea pot reprezenta motive pentru a-si incepe viata sexuala, lucru pe care nu prea ai cum sa il impiedici.

Chiar daca nu iti surade insa aceasta idee, exista lucruri pe care le poti face pentru a minimaliza riscurile: discutiile deschise cu fiica ta despre acest subiect. Nu o lasa sa apeleze la prietenii ei "experimentati" sau la persoane care nu au niciun interes pentru a-i face un bine.

Daca fata ta are un prieten stabil, vorbeste despre prietene care „au facut-o”, umbla intr-un anturaj sau pur si simplu este curioasa in ceea ce priveste sexul si sexualitatea, vorbeste-i chiar despre... sex.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le discuti cu fiica ta despre prima experienta sexuala:

 

Sexul si riscurile pe care le implica

 

Bineinteles, fata ta probabil ca viseaza la o noapte de dragoste romantica, iar subiecte precum protectie, sarcina sau boli cu transmtere sexuala parca sunt desprise din alta lume. „Nu mi se poate intampla mie”, se gandeste orice copil rebel.

Realitatea este insa cu totul alta si este de datoria ta sa i-o prezinti si adolescentei. Lasa povestile de groaza si dramatizarile; tot ce trebuie sa faci este sa ii spui fetei tale cum stau lucrurile cu adevarat.

Incepe prin a o intreba daca stie ceva despre riscurile sexului neprotejat. Continua cu metodele de protectie. Daca nu stie sa vorbeasca despre aceste doua subiecte, atunci in mod evident, nu este pregatita sa isi asume responsabilitatea vietii sexuale.

Informeaz-o! Totul este foarte simplu: singura metoda care o protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul. Aceasta este, totodata, si una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinilor nedorite.

Partenerul vrea trairi intense si refuza sa foloseasca prezervativul? Atunci explica-i care pot fi urmarile unor clipe de impulsivitate asupra vietii ei si mentioneaza-i egoismul acestuia de care da dovada, pentru ca nu se gandeste la ea. 

Ca mijloace de informare, este suficient sa dai un search pe google si vei gasi tot ceea ce ai nevoie, de la descrieri anatomice la povesti adevarate ale fetelor care s-au ales cu mai mult decat o experienta sexuala, in urma unei nopti de dragoste.

 

Vorbiti despre partener

 

Unele adolescente isi incep viata sexuala pentru ca sunt presionate de partenerul lor si intr-un final cedeaza. Cat de bine isi cunoaste fata ta partenerul cu care vrea sa experimenteze prima experienta sexuala? Sunt impreuna de mai mult timp? Se iubesc, vorbesc despre un viitor impreuna ? Ce asteptari are ea de la acesta? Ce crede ca se va intampla intre ei doi daca isi incepe viata sexuala?

Revenind iarasi la partea realista, ce stie aceasta despre trecutul sexual al partenerului? Explica-i faptul ca, oricat de multa incredere ar avea in partener, nimeni nu ii poate garanta ca acesta nu sufera de o boala cu transmitere sexuala asa ca ar fi indicat ca, macar pentru inceput, pana cand se cunosc mai bine si din acest punct de vedere, sa se protejeze.

 

Este pregatita pentru sex?

 

Un simplu "da" nu va insemna ca aceasta este pregatita sa isi inceapa viata sexuala. Faptul ca isi cunoaste partenerul, ca se cunoaste pe sine si stie ce implica o viata sexuala activa sunt lucrurile cu care trebuie sa fie la curent.

Cu cat vei abodsa subiectul mai lejer, cu atat sunt sanse mai mari ca fetita ta sa te asculte. Nu dramatiza situatia – prietenele ei vor fi acolo sa ii spuna ce parinti invechiti are. Daca vrea, tot isi va incepe viata sexuala. Asigura-te insa ca aceasta experienta nu se transforma in ceva traumatizant doar pentru ca nu a fost informata. Statisticile spun ca micutii care beneficiaza de educatie sexuala din timp isi incep viata sexuala mai tarizu decat cei in necunostinta de cauza: iata unul dintre motivele pentru care trebuie sa iei atitudine pana nu este prea tarziu.

Sursa foto : cdn.sheknows.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului