Cresterea copilului

#comportament #adolescenti #comportament parinti

Adolescentii pot dezvolta probleme de comportament daca parintii tipa la ei

Din cauza tipetelor si jignirilor venite din partea parintilor, copiii pot deveni depresivi si pot avea probleme de comportament, se arata intr-un studiu recent.

Desi parintii tipa si isi cearta copiii pentru a-i face sa-si schimbe comportamentul, rezultatul este exact invers. Adolescentii se simt mai furiosi, mai incapatanati si mai iritati. Din acest motiv, apar mai multe conflicte cu parintii.


Relatia dintre parinti si copii

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au analizat 976 de familii din clasa mijlocie din Pennsylvania, care aveau un copil aflat la varsta adolescentei. Cercetarea a avut scopul de a analiza interactiunea membrilor familiei si dezvoltarea adolescentilor.

Cercetatorii le-au cerut copiilor cu varste de 13-14 ani sa relateze frecventa si tipul problemelor de comportament, inclusiv problemele la scoala, bataile, furatul, distrugerea proprietatii ca forma de distractie sau mintitul.

De asemenea, parintii au fost intrebati cat de des au recurs la "disciplinarea verbala dura", ceea ce inlcude tipete, injuraturi si jigniri.

Drept urmare, oamenii de stiinta au aflat ca adolescentii care au parte de durere si disconfort emotional in urma jignirilor si tipetelor au tendinta de a deveni mai furiosi, ceea ce produce o accentuare a comportamentelor negative pe care parintii doreau sa le stopeze.


Parintii vor ca adolescentii sa-si schimbe comportamentul

"Parintii care doresc sa modifice comportamentul adolescentilor ar face mai bine daca ar comunica cu ei de la egal la egal si le-ar explica motivele si grijile pe care le simt", a declarat Ming-Te Wang, profesor de psihologie la University of Pittsburgh School of Education, si autorul acestui studiu, noteaza healthday.com.

Potrivit oamenilor de stiinta, acesta este primul studiu care arata ca disciplina verbala dura este daunatoare pentru dezvoltarea copiilor. Specialistii spun ca parintii si copiii trebuie sa formeze o echipa. Daca se recurge la intimidari verbale si umilirea adolescentilor, relatia dintre cele doua tabere se schimba, iar adolescentii vor avea un comportament nedorit de parinti, care se accentueaza cu fiecare conflict verbal.

Sursa foto: ehowenespanol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului