Cresterea copilului

#adolescent #incredere #educatie #prieteni #anturaj #parinti

Adolescentul si increderea in sine

Perioada adolescentina ascunde provocari pe care deseori parintii le trec cu vederea. Primele iubiri, primele incercari de a se incadra intr-un grup, dar si infruntarea rautatilor din jur pot zdruncina pe oricine. Pe langa acest lucru, pubertatea, cu toate schimbarile pe care le aduce, atat la nivel fizic, dar si la nivel comportamental, fac ca toate micile necazuri sa para un munte greu de urcat pentru adolescentul tau.

 

Iti mai aduci aminte cat de greu iti era sa te integrezi in grupul celor mai frumoase fete, in conditiile in care tu erai nevoita sa porti un aparat dentar si sa te imbraci scolareste? Tii minte cum te necajeau baietii din clasele mai mari si cum te obligau sa indeplinesti tot felul de cerinte pentru a te integra in gasca lor? Poate ca tu ai trecut cu bine peste perioada liceului, insa nu sunt putini adolescentii care datorita acestor incidente isi pierd increderea in sine.

Acest lucru duce la scaderea rezultatelor scolare, izolare, depresie si chiar gesturi extreme. Socializarea, imaginea in ochii celorlalti sunt aspecte deosebit de importante in lumea adolescentului tau, iar acesta are nevoie de maturitatea ta pentru a trece cu bine si peste o astfel de etapa. Lumea din jur se castiga prin charisma, optimism si incredere in sine. Dca primele doua sunt atribute ce tin si de personalitatea fiecaruia, increderea in sine este un atu ce se poate dobandi. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta pe adolescent sa capete incredere in sine:
 

Incurajeaza-l sa zambeasca
 

Un zambet frumos ii cucereste chiar si pe cei mai aprigi dintre adolescenti. In plus, chiar si un zambet fortat poate sa ne induca o stare de bine . Roaga-l pe adolescentul tau sa faca un efort si sa zambeasca in fiecare zi, chiar si fara motiv. Sa zambeasca atunci cand se trezeste dimneata, cand intra in clasa si cand isi saluta colegii, cand pleaca de la scoala.

Bineinteles, nu este vorba despre un zambet larg, pe care cei din jur sa nu il inteleaga. Un zambet discret, cat sa ridice coltul gurii si sa indeparteze de pe fata acestuia atitudinea negativa este suficient. Cu totii suntem atrasi de persoanele pozitive, care par sa nu aiba nicio grija pe lume. Adolescentul tau va avea sanse mai mari sa isi faca prieteni daca apare in fata acestora drept o persoana vesela, care se simte bine in orice imprejurare.
 

Invata-l sa isi aprecieze calitatile
 

Cateodata nu ne dam seama cat de norocosi suntem cu lucrurile frumoase pe care le avem. Pentru inceput, roaga-l pe adolescentul tau sa alcatuiasca o lista cu calitatile pe care le are, chiar daca vorbim de cele fizice sau despre aptitudinile sale.

Gasiti impreuna modalitati prin care isi poate scoate in evidenta aceste calitati, astfel incat ceilalti sa le observe. Tineti un inventar al celor intamplate peste zi. Seara, inainte de culcare, roaga-l pe adolescent sa iti ofere 5 exemple in care a reusit sa se puna in valoare, dar si situatii in care si-ar fi dorit sa procedeze altfel. Vedeti unde puteti sa mai “lucrati” astfel incat adolescentul sa se simta bine in pielea sa.
 

"Umblati" la aspectul fizic
 

Fie ca este vorba despre fete sau baieti, aspectul fizic este unul dintre atuurile prin care adolescentii reusesc sa fie “cool” si sa se integreze in grupurile de prieteni. Uitati-va bine in garderoba si faceti diverse combinatii de haine care sa il avantajeze si sa il puna in valoare.

Pentru mai multe accesorii si tinute, dati si o tura prin magazine. Daca tu nu mai esti la curent cu ce se mai poarta, atunci gasiti o persoana – colega, prieten, de o varsta cu adolescentul tau, care sa va insoteasca la cumparaturi. Orienteaza-te catre cineva cu bun gust, astfel incaat sa fiti siguri ca nu investiti bani degeaba.

Un ultim popas la stilistul din oras pentru o tunsoare la moda, care sa ii avantajeze forma fetei , si gata, adolescentul tau se va simti in culmea fericirii si mai mult, va fi remarcat de cei din jur.
 

Incurajeaza-l sa faca ceea ce ii place
 

Laudele si succesul pe care il avem in activitatile desfasurate ne fac sa ne simtim imediat mult mai bine si ne dau incredere in fortele proprii. Daca adolescentul tau nu se simte bine mergand la scoala si asistand la materii pe care nu le intelege, exista intotdeauna si timp pentru hobby-uri .

Incurajeaza-l sa isi descopere pasiunile si sa si le urmeze. Exista nenumarate cursuri pentru copii si adolescenti de care acesta poate profita; in plus, isi va face prieteni care au interese comune si deci, nu se va mai simti exclus de catre toate persoanele din viata sa.
 

Invata-l sa fie indraznet
 

Daca va alege sa se ascunda intotdeauna, atunci adolescentul tau nu va prinde niciodata incredere. Incurajeaza-l sa riste si sa iasa din multime atunci cand se confrunta cu un domeniu sau o activitate pe care o stapaneste. De exemplu, la clasa, daca se pricepe la anumite materii, sfatuieste-l sa nu fie timid si sa nu se ascunda in banca sa, ci sa ridice mana si sa intervina cu raspunsuri interesante.

Chiar daca vor fi si momente in care poate ca va gresi, colegii il vor remarca, iar acesta se va simti bine cand va primi laude de la profesori. Incurajeaza-l sa comunice cu persoanele pe care le place, insa pe care le considera inaccesibile si explica-i faptul ca daca nu incearca, niciodata nu va castiga ceea ce isi doreste.
 

Invata-l sa spuna "Nu"
 

Explica-i faptul ca intotdeauna trebuie sa aiba curajul pentru a refuza lucrurile ce i-ar putea face rau, Discutati despre riscul consumului de droguri, a anturajului nepotrivit sau a relatiilor sexuale neprotejate. Cedarea in fata asa-zisilor prieteni reprezinta o forma perfecta pentru cei din jur de a-l manipula; increderea in sine va veni atunci cand va avea puterea sa ia decizii de unul singur, in functie de propria judecata, fara sa se lase santajat emotional de ceilalti. Explica-i faptul ca cei care vor sa il oblige sa faca lucruri ce nu ii convin nu ii sunt prieteni, asa ca nu ar trebui sa renunte la principiile si la sanatatea sa doar pentru a se integra intr-un grup.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului