Cresterea copilului

#internet #adolescenti #parinti

Adolescentul si siguranta pe internet

Internetul este un loc in care foarte multe persoane se simt in siguranta, tocmai datorita faptului ca nimeni nu stie cu adevarat cine sunt. Totusi, acest lucru nu le poate feri de diverse probleme cum ar fi virusarea computerului si pierderea tuturor fisierelor (fotogrrafii, muzica, texte) sau de intalnirea unor persoane care sa le hartuiasca.


De obicei, copiii si adolescentii sunt cei mai supusi acestor riscuri, asa ca daca faci parte din aceste doua categorii, iata cateva sfaturi pentru a fi in siguranta cand navighezi pe internet.


1 Nu da click pe link-urile suspecte. In timpul navigarii tale pe internet nu da click pe nici un link care ti se pare suspect, fie primit pe email, pe clientii de instant messenger cum ar fi Yahoo Messenger , MSN, Skype sau intalnit pe site-urile pe care le vizitezi. Verifica atent inclusiv link-urile primite de la prieteni. Este posibil ca acestia sa aiba calculatorul virusat si sa trimita astfel de link-uri fara voia lor si astfel poti sa te virusezi si tu.


2 Nu descarca si nu rula programe sau fisiere din surse necunoscute sau suspecte. De foarte multe ori acestea sunt trimise de un program numit "backdoor" si contine virusi. Este indicat sa ceri confirmarea trimiterii acestor programe sau fotografii. De asemeanea, nu descarca programe de pe internet de pe pagini suspecte.


3 Nu vorbi cu strainii. Pe clientii de mesaje instant, pe site-urile sociale sau pe chat nu stabli legaturi si nu raspunde persoanelor straine, iar daca intri intr-un dialog cu acestea, nu stabili intalniri reale si nu furniza informatii personale .


4 Nu transmite informatii confidentiale sau personale. Nu furniza informatiile tale personale, cum ar fi adresa, numarul de telefon, varsta) pe internet in nici un mediu ( mesagerie instanta , email, bloguri, forumuri). Pentru crearea unui cont pe un site social nu permite vizualizarea acestui tip de informatii decat celor selectati ca prieteni si evident, nu accepta crerea unei legari de prietenie cu persoane necunoscute. Pentru bloguri, forumuri si alte tipuri de comunicati (cum ar fi site-urile de jocuri spre exemplu) utilizeaza un pseudonim si foloseste eventual o adresa de email alternativa si creata special pentru acest tip de activitati.


5 Spayware si Malware. Daca statia ta de lucru incepe sa afiseze mesaje care te invita sa cumperi anumite produse, sau te anunta castigarea unui premiu sau orice alt gen de invitatie, calculatorul tau este infectat si este imperativ necesar sa rulezi un program pentru devirusare.

6 Instalaleaza  programe de protectie a calculatorului. Instaleaza un antivirus si un program tip firewall care ofera protectie in timp real si care te pot salva de o infectare a calculatorului. Din cand in cand este indicat sa rulezi si un program anti-spyware.


Daca nu ai cunostinte in evitarea eventualelor pericole ce se gasesc pe internet apeleaza la ajutorul unei persoane cu acest gen de cunostinte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului