Pentru parintii care nu pot avea copii, adoptia pare sa fie solutia salvatoare. Din pacate, pasii in procesul de adoptie sunt deseori anevoiosi. Unii dintre cei care visau sa devina parinti nu se simt in stare de a continua si renunta. Pentru a raspunde celor mai frecvente intrebari legate de procesul de adoptie, am contactat-o pe dna avocat Beatrice Comaniceanu.

 

Reporter: Ce este adoptia?

Beatrice Comaniceanu:Conform Legii privind regimul juridic al adoptiei, adoptia este o masura speciala de protectie a drepturilor copilului prin care se stabileste filiatia dintre cel care adopta si copil, precum si rudenia dintre copil si rudele parintelui adoptiv.

Adoptia se face numai pentru protejarea intereselor superioare ale copilului.
Adoptia isi produce efectele de la data pronuntarii irevocabile a hotararii judecatoresti; in momentul respectiv, filiatia dintre copil si parintii sau naturali inceteaza.

Rep: Cine poate adopta?

Beatrice Comaniceanu: Poate adopta atat o familie, cat si o persoana singura. Dar pentru a adopta, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Acestea vor juca un rol important in evaluarea judecatoreasca.

De exemplu, din punct de vedere social, parintii trebuie sa asigure ca pot oferi toate conditiile necesare unei educatii armonioase: locuinta, venit etc. Evident, cu cat dovedesti ca ai conditii mai bune, cu atat vei primi mai multe puncte la evaluare.

Cei care doresc sa adopte trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu. De asemenea, este necesar ca intre copil si familia adoptiva sa fie o diferenta de varsta de cel putin 18 ani.

Trebuie mentionat faptul ca, in cazul persoanelor celibatare, este posibil ca judecatorul sa fie destul de sceptic. Cunosc al caror dosar a fost respins. De ce? Daca te ghidezi dupa codul familiei, nu se precizeaza exact cine poate adopta.

Teoretic, persoana care indeplineste conditiile de baza. In acest caz, isi pot inainta dosarul. Instanta este cea care decide. In cazul adoptiei unui copil de catre persoane cu alte orientari sexuale, nici nu se pune problema unei aprobari, cel putin nu in acest moment in Romania.

Rep: Ce pasi trebuie sa urmeze cel care vrea sa adopte?

Beatrice Comaniceanu: Daca familia este intr-adevar hotarata sa adopte, are nevoie, in primul rand, de certificatul de nastere al copilului. Mai intai, se va face o cerere de luare in evidenta la Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Omului. Dupa aceea, asistentii observa daca acestia au conditiile corespunzatoare asigurarii unei dezvoltari armonioase a copilului.

Dupa ce s-a depus cererea, urmeaza eliberarea unei adeverinte de venit de la locul de munca si o caracterizare. Au nevoie, de asemenea, de o declaratie pe propria raspundere conform careia nu au fost decazuti din drepturi parintesti.

Dosarul se completeaza cu un certificat medical privind starea de sanatate a celor care vor sa adopte, , certificatele de nastere si cel de casatorie (daca este cazul), atestatul valabil al adoptatorului, certificatul medical care sa ateste starea de sanatate a copilului si o hotarare judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei.

Rep: Se poate alege copilul?

Beatrice Comaniceanu: Dupa depunerea cererii de luare in evidenta, adoptatorul creioneaza caracteristicile pe care si-ar dori sa le aiba copilul: sex, varsta, greutate etc. In functie de acestea, li se pune la dispozitie o baza de date cu copiii disponibili in acea perioada. Copiii pe care ii aleg au posibilitatea sa ii si viziteze. Acestia pot fi luati chiar acasa pentru doua saptamani, cu o declaratie pe propria raspundere.

Rep: Se poate adopta un copil din alt judet?

Beatrice Comaniceanu: Datele personale sunt oricum confidentiale. Poti adopta un copil de oriunde. Important este ca parintele si copilul sa fie domiciliati in Romania.

Rep: La cat timp dupa depunerea actelor se poate lua copilul acasa?

Beatrice Comaniceanu: Dupa depunerea setului de acte, exista o perioada de trei luni in care copilul se poate lua acasa. In aceste zile, asistentii maternali verifica daca micutul s-a acomodat, daca s-a integrat in familie. Daca totul este in regula, se alibereaza un atestat . In baza acestuia, se recunoaste dreptul la adoptie si se depune la tribunal.

Avocat Beatrice Comaniceanu

beatrice_comaniceanu@yahoo.com

tel: 0722 327 170

(cititi continuarea in urmatorul articol)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top

Sfatul expertului