Cresterea copilului

#rude #probleme de sanatate #probleme financiare #batrani #secrete

Afla ce secrete iti ascund rudele in varsta

Batranii au tendinta de a pastra secrete fata de copii sau nepoti. Rudele in varsta ascund adesea informatii cu privire la sanatatea si siguranta proprie. Afla ce secrete iti ascund rudele in varsta.

Cel mai important motiv pentru care rudele in varsta iti ascund informatii pe care ar trebui sa ti le impartaseasca este frica de a-si pierde independenta.

Uneori batranii sunt prea jenati sa ceara ajutor, alteori se tem ca vor deveni o povara si ascund informatii pretioase pe care ar trebui sa ti le ofere, pentru binele lor.
 

Ce ascund rudele in varsta – probleme de sanatate


Cazaturile, o cauza frecventa a problemelor de sanatate si chiar a mortii batranilor, sunt printre cele mai bine tinute secrete.

Atunci cand vanataile sunt mici si nu a existat nicio fractura, cazaturile sunt usor de ascuns de rudele in varsta. In afara de dorinta de a nu crea ingrijorari copiiilor si nepotilor, batranii se tem ca vor fi obligati sa foloseasca un cadru de mers sau un scaun cu rotile sau ca vor fi izolati in propria casa si isi vor pierde independenta.

Durerea este un alt secret al batranilor. De multe ori, durerea poate fi un simptom al unor probleme medicale ce pot fi rezolvate sau ameliorate in urma unei vizite la medic. Rudele in varsta aleg insa deseori sa ascunda durerea.

Ameteala este si ea adesea ascunsa de rudele in varsta. Momentele de ameteala pot indica probleme cu tensiunea sau cu anumite medicamente prescrise de doctori. Chiar daca batranii nu vor sa alarmeze pe nimeni, ameteala este adesea preambulul unor probleme mai grave si necesita ingrijire medicala.

 

Ce ascund rudele in varsta – probleme financiare


Problemele financiare ale pensionarilor duc invariabil la degradarea calitatii alimentatiei acestora. Daca rudele in varsta au probleme financiare pe care nu vor sa le discute, vor renunta poate la medicamente necesare si vor cumpara alimente din ce in ce mai ieftine, de calitate indoielnica.

Chiar daca pensia este suficienta pentru a le acoperi toate nevoile, batranii pot cadea victima reclamelor de teleshoping sau a cataloagelor de cumparaturi. Atunci cand stiu ca au facut cumparaturi dintr-un impuls de moment, rudele in varsta ascund acest lucru, de teama ca si-ar putea pierde independenta financiara.

 

Ce ascund rudele in varsta – abuzuri


Batranii devin adesea victimele abuzurilor pe care le pastreaza secrete fata de copii si nepoti, fie pentru a nu-i impovara, fie pentru ca simt ca demnitatea le-ar fi afectata daca ar recunoaste ca pot fi neputinciosi in fata unui agresor .

Abuzul fizic, tocmai din partea celor angajati sa aiba grija de batrani, este de obicei ascuns de victime, care sunt vulnerabile si psihic. Agresivitatea verbala repetata le poate scadea respectul de sine batranilor, care accepta uneori situatii de netolerat pe care le ascund insa fata de copii si nepoti.

In afara de vulnerabilitatea in fata rudelor mai tinere care le pot cere bani luna de luna, batranii sunt expusi si furtului calificat, pe care uneori nici nu il pot recunoaste, punandu-l pe seama pierderilor de memorie.

Poate cel mai periculos secret al batranilor este insa abuzul de alcool sau medicamente. Discuta cu calm cu rudele in varsta despre aceste probleme si cere ajutorul medicului de familie.

Atunci cand afli ca parintii sau bunicii ti-au ascuns secrete, nu ii acuza si nu porni o cearta. Explica-le ca vrei sa ii ajuti pentru a le imbunatati viata nu pentru a le restrictiona stilul de viata sau pentru a-i lipsi de independenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului