Cresterea copilului

#copii #stiri #televizor #explicatii #emisiuni #imitatie #tragedii

Ai grija ce vede si ce aude copilul tau la televizor!

Tipete si imagini de groaza, reconstituiri fidele realitatii, interviuri si imagini socante cu victimele aflate pe patul la spital, sange, specialisti care isi dau cu parerea. Acesta este tabloul care s-a derulat pe ecranele tuturor televizoarelor din Romania dupa atacul armat de la coaforul Perla de anul trecut. Astfel de stiri, precum si emisiunile care promoveaza nonvalorile sunt extrem de nocive pentru copilul tau. Trebuie sa ai grija in permanenta de ceea ce vede si aude micutul tau. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont.

Atunci cand se intampla tragedii de genul acesta, in care victimele sunt de nationalitate romana, mass-media reproduce evenimentele cat mai fidel. Televiziunile ruleaza in permanenta imagini de la locul faptei, apar infografice, sunt reconstituite faptele si ni se prezinta cel mai mic detaliu legat de viata victimelor, mergand pana la funeraliile acestora.

Explica-i, fara sa dai detalii

Este normal ca si tu sa fii interesat de ceea ce s-a intamplat, insa, inainte de toate, trebuie sa tii cont ca esti parinte. Retine acest aspect, iar atunci cand urmaresti o acoperire media a unui eveniment tragic, care implica persoane decedate, ai grija sa schimbi canalul imediat ce observi o imagine pe care copilul nu ar trebui sa o vada.

Mai mult, chiar daca micutul tau se joaca langa tine si nu vede ce se petrece la televizor, nu inseamna ca nu aude. Oamenii au tendinta sa descrie in amanunt ce au vazut sau ce au auzit. Nu vrei ca cel mic sa inregistreze toate aceste descrieri.

In cazul in care copilul iti pune intrebari legate de ceea ce vede sau aude, specialistii recomanda sa ii vorbesti pe intelesul lui, fara sa il minti. Cel mai bine este sa nu ii spui tot adevarul si sa te rezumi la descrieri succinte: "Ceva rau s-a intamplat, cativa oameni au fost raniti". Nu da foarte multe detalii, raspunde strict la intrebari si abordeaza situatia cu calm.

Nu il lasa la emisiuni de divertisment

Ai grija la tipul de emisiune la care poate avea acces copilul tau. Psihologii recomanda sa eviti show-urile care promoveaza nonvalorile, precum emisiunile de la ora 17.00 sau cele de seara, in care invitatii tipa unul la celalt si promoveaza comportamente deviante.

Copilul are tendinta sa copieze tot ce vede si ce aude, iar tu nu vrei sa aiba acest limbaj si aceste personaje drept modele. Ideal, spun specialistii, este ca cel mic sa petreaca un numar limitat de timp la televizor, iar majoritatea timpului sa se joace.

Sursa foto: childpsych.co.za

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare